Nagy–Becskereken, julius hó 16–kán.

Full text search

Nagy–Becskereken, julius hó 16–kán.
Sikerült e napokbann a Tiszán átkelt lázadó sajkásoknak a nagy–kikindai kerülethez tartozó két helységet, Tarrast és Kumandot, – azon biztatás mellett, hogy kétszáz határőr segedelmökre jövend, kikkel egyetértőleg folyó hó 15–kén becskereket hátulról megtámadandják, mialatt ugyanazon időben a perlaszi tábor a rendes katonaságot elölrül foglalkodtatandja, – nyilt lázadásra bírni. A lakosok ugyanis helységüket ganéjjal terhelt kocsikkal eltorlaszolták, – tanácsbeliöknek a törvényes engedelmességet felmondák, minden módon fölfegyverkezének, sőt egy, hivatalos irományokkal járó huszár ezredbeli hadnagyot öt legénynyel elfogván, a lázadó sajkásoknak átküldöttek. Mind ezek hivatalosan jelentetvén a megyei hatóságnak, ennek felszólitása következtében tegnap reggel 1 század gyalogság, s ugyan annyi lovasság küldeték a lázadó tarrasi község ellen. Egy óráig tartó kérelem, fenyegetődzés, capacitatio nem használt; mert a kiegyenesitett kaszákkal, villákkal, valamint lőfegyverekkel ellátott, s a helységen kívűl tanyázó lázadók a katonaságot gúnynyal, szidalmakkal illetvén, végre puskázni kezdének, minek eredménye lön: hogy a katonák által megtámadtatván, minthogy a torlaszok mögött a házakban ellenszegülésre készülének, azoknak szétrombolása után, a helység felgyujtatott; két harmad része porrá égett; ki fegyeverrel kézben találtaték lekonczoltatott, asszonyok s gyermekek azonban sértetlen hagyattak. Túl a Tiszán a lázadó sajkások három ágyú vonván a partra, azokból a lovas katonaságot, – melly a megfutamlott tarrasiakat üzőbe vette – lövésekkel fogadták; ez tehát visszafordulni kénytelenült. Hasonló sorsban lettek volna részesülendők a kumándi lázadók is; de minthogy a katonaság rögtön vissza parancsoltatott, szétveretésük iránt mostanáig mi sem történt. Holnap valószinüleg a kumándiak – kik – hir szerint már 3 ágyúval ellátva, a határőröktül segéd sereget is nyertek – fognak megtámadtatni.
Demum „ego Carhaginem delendam esse censeo” – e mondat igazságát ujabban s mind inkább látom valósulandónak. A kikindai kerület egyik végén még ott állnak az akasztófák, s a másik szélén a lakosok vesztünkre halálos elleneinkkel szövetkeznek. Ez nem egyéb, minthogy a rácz faj lelkébe befészkelte magát azon eszme – és ez kitörülhetlen – hogy a magyart tűrni nem kell, hogy a magyar kiirtandó. Itt tehát most csak az a kérdés: ki az erősebb? ki előzendi meg e kannibali, de létünket egyedül föltételező munkában a másikat? Félre ezentul minden philantropicus álmodozásokkal! a kebelben felmelegülő kígyó, csak kígyó marad mindig, melly a melegitő kebelbe eresztendi halál–fulánkját!
Tegnap reggeli fél 6 órakor a perlaszi lázadók tömegestől indulván ki táborukból, határunkba léptek; és visszanyomván kiállitott őreinket egy kedvező fekvésű halmon álliták fel ágyúikat. Tartott az ágyúzás fél 11 óráig szakadatlanul; s történt részünkről legalább 600 lövés. Egyedül ügyetlenségöknek, s az isteni gondviselésnek köszönhetni, hogy csak néhány ló esett el, és két közlegény sebesült. Mint hallók, az ellenség, gyalogságunk által, melly egy erdőben kedvező állomást foglalt el, tetemesen szenvedett; azonban, quid hoc pro tanta siti?
Tegnap átjövén a Tiszán 9 lázadó, felgyujták Kiss Erneszt ezredesnek az aradáczi határban lévő egyik majorját, és vagy 2000 kereszt buzáját, egyúttal ökröt hajtván el magukkal. Ma pedig elfoglalák több ide való lakosoknak a Tiszán álló vizimalmait, mellyeken eddig az itt egybevont katonaság számára szokott öröltetni a szükséges liszt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi