Komárom, julius 3-án.

Full text search

Komárom, julius 3-án.
Bizottmányi ülésünkben a hajdani tettes karok és rendek koszorújában ittott mutatkozó néppel, tanácskoztunk a nemzetőrség kiállítása s felfegyverzése felett. Nem hiszem, hogy a reactio ördöge biztosabb czimborákat számíthatna, széles Magyarországon s hozzákapcsolt részeiben, mint e szabadelvűségéről híres megyében. A feljethetetlen aristocraticus dölyfű pöffeszkedés sehol sem találja jól magát a polgártársak között, nem hiheti el, hogy a bár isten képére teremtett, de általa emberi méltóságától megfosztott s letiprott nép – vele egyenlően s függetlenül tanácskozhassék, a hon megmentése felett. Atyásni szeretne a nép felett: de testvérként szoritani irtózik. A nemzetőrség állapota legroszabb lábon van a megyénkben, mert még nagyobb részében csak az összeirásnál vagyunk; rendezés, gakolás, vagy fegyverekrőli gondoskodás kivételes ritkaság, s ha gyakoroltatott csakugyan néhány század, az egesek buzgalma által történt: de megyei gondoskodás útján bizonynyal nem; mert e megye első alispánja H. E. ur a követválasztási korteskedésekkel hivatalosan elfoglalva levén, illy csekélységekre, mint a hazát mentő őrsereg, nem sok időt fordíthatott. – Lássuk ezek után röviden a tanácskozást. Sokan beránták még most is az őrsereg mgalakítását, mertminem értünk hozá; meglehet, két századot alakítunk a ktonailag egymel redenlt századból; s ekkor a megválasztott tisztséggel a rendes alakításkor mi fog történni? több illy haszontalan kifogások végeredménye akart lenni, hogy várjuk be, mig az őrnagy parancsnok megérkezik, s addig hagyjuk e dolgot ugy, hogy van. A vakmerő reactionalis törekvésen elborzadva, közlő felszólat, s kijelenté, hogy egy pillanat sincs veszteni való. Mig polgártarsaink a Duna alsóbb részeinél a hazáért elvérzenek, mi gyáva tespedésben maradjunK? az nem lehet% Küldessenek ki a szolgabírák a századoknak, a tüsténti felesketésére s működjünk minynájan oda, 99hogy bármelly pillanatban parancsol velünk a hon, megmentésére készen állhassunk. Erre a fekte emberek elnémultak, s a felszólalás a lelkesebbeknél rokonszenvre találván, a nemzetőrség tüsténti felesketése s betanításáróli gondoskodás elhatároztatott. Biztos tudomásunk van róla, hogy elnöklő s hivataloskodásaiban erélys s ritka buzgalmú másod alispán ur már a tisztviselőkkel a Moszlovácz őrnagy urral értekezett a megye határozata minél sikeresb végrehajtása felett.
Szükség volna egyéiránt különösen az őrnagyokat, kik a megyékben a nemzetőrséghez kineveztetnek, megválogatni, mert különben a nemzet legnagyobb erejével játék űzetik; már mintegy négy hete lehet, hogy Komárom megyére nézve az őrnagyok kineveztettek, s a gyalogság őrnagyát még nem is láttuk, – ehez, ugy hiszem, a mostani vészes időkben nem kell commentár.
A gyülés további teendőjét a tiszti jelentések tették; de minthogy a tisztviselők még nindig rendkivüli foglalkozásokkal halmoztatnak el, – a jelentések gyéren adattak be, és mégis, uraim, lehetséges, hogy e mege első alispánja az udvardi kerület részéről követnek elválasztatván, a nélkül, hogy gyülést tartott s elementéről a megyét értesítette volna, Pestre eltávozott, s követ és alső alispán is akar maradni. Én átaljában azon meggyőződésben vagyok, hogy a hivatalt a követségért, valamit viszont ezt amazért nem lehet elmulasztani s ki kettőt nem képes vinni, egyikről mondjon le. Ha ezen ketős pénzkeresetnek eleje nem vétetik, megfogjuk érni, hogy minden hivatalbeliek követséget fognak vadászni egész szemtelenséggel; mint ez most Komárom városában megtörtént; mert tovább őt hétnél itatta egy közoktatási kisebb hivatalnok a komáromi tisztelt választókat, s ezen a komárom városi közönség ugy megbotránkozott, hogy folyamodváányt akar beadni a ministeriumhoz, hogy a hivatalnokokat illy nehéz időkben, mikor kodunlnunk is kell a haza oltárára, csak olly számban alkalmazza, mellyben mulhatlanul megkivánja a hivatalos munka.
Thaly Zsigmond

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi