TÁROGATÓ.

Full text search

116TÁROGATÓ.
– Hunyad megye minden füstre 30 p. krt. rótt a haza szükségein segítendő. Az igy begyülendő összeg 12,000 pengő fra rug, ha befizettetik. Ezenkivül aláirási ivek is nyittattak. – A dévai őrsereg el van látva fegyverekkel, erős és gyakorlott; a vidékiek is jól viselik magokat, mint Háró, Algyógy, Lozsád; Hátszeg vidéke huszárokat is állított. Munkába van téve, hogy az egész megyei nemzetőrsereg egy hatalmas ezreddé olvasztassék össze. Csak fegyver kell Gyulafehérvárról. E megyében minden alacsony bujtogatások daczára, a rend és csend még legkevesebbé sem háborittatott meg.
– A brassóiak azt irják, hogy a kir. biztos b. Vay Miklós tökéletesen megértette velök az úniót, s őszintén hódolnak neki. Megértették, hogy a magyar ministerium nem akarja őket mindenmódon magyarizálni; az egészben csak annyi veszteségök lesz, hogy az udvari cancelláriától, meg a bureaucratiától megszabadulnk; a ministerium nem zaklatja a czéheket, csak reformálja, a ministerium az ipar és kereskedésnek legbuzgóbb pártolója kiván lenni. A brassói polgároknak nagy kő hullott le szivéről; a szebeni ujság pedig mindezekért jól megszidja őket. Hisszük biz azt, hogy Szebennek rosszul esik, ha másnak több esze van mint neki, mondja rá a Vasárnapi Ujság.
– Kolozsvártt megjelenő „Ellenőr” szerkesztője Kővári László, a magyar országgyülésre követté választatván, tudatja olvasóival, hogy egy időre pesti lakossá lőn; helyette a szerkesztés Dósa Dániel, elvbarátja viendi visszatértéig.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi