FRANCZIAORSZÁG.

Full text search

FRANCZIAORSZÁG.
Páris, jul. 21. A párisi nemzetőrség nemes jellemének ismertetéseűl említést érdemel, hogy midőn a napokban Changarnier az ezredeseket azon vitézek neveinek közlésére felszólitotta, kik a juniusi napokbani viseletök által kitüntetésre érdemesítették magokat, – a nemzetőrség közakarattal azon választ adá, hogy ők a híven teljesített polgári kötelességért semmi kitüntetést nem érdemelnek. Mi magas lehet ott a hazafiság hatalma, a szabdságérti szent buzgóság, – midőn a polgárok minden perczben készek szembe szállani a halállal, s e készséget szigorú kötelességnek tekintik, melly kitüntetésre sem érdemes! – De Cavaignac e nyilatkozat ellenére is meg akarja tenni a kitüntetéseket, – valódi „certamen de virtute”.
A nemzeti gfyülés ma a kézmívesek munkadíjának bukás esetbeni biztosítását tárgyazó törvényjavaslattal foglalkozott. Astoin képviselő igen erélyesen támogatá a biztosítási elvet, s emlékezteté a házat, hogy e élkül a szegény kézmíves egyes roszlelkü, vagy vakmerő gyárnok roszasága, vagy szerencsétlensége által gyakorta a legnagyobb inségbe sodortatik, mellyből legtöbbször csak az öngyilkosság szabaditja ki. Tulajdonképen a munkások visszamaradt díjának elsősége bukás esetében már a régibb váltótörvények szerint fenáll, de e törvény a biztosításnak erősbítésén kívűl a határidőnek 3 hónapra leendő kiterjesztését is szándokolja.
Julius 22-én. A nemzeti gyülés mai ülésében goudcheaux pénzügyminister bemutatá a pénzügy állásáról szóló jelentését. Ő nem csinál titkot a pénzügy roncsolt állapotából, de valamint szinte a baj koránsem egyedül az ifju köztársaság hibája, hanem vétke a mult királysági kormány hanyagságának is, – ugy a bajok miatt koránsem kell kétségbe esni. Az egyenes és közvetett adókra 120 millió fr hiányzékot számolva, s az elébb 45 millióra számított zálogsági adót 20 millióra kénytetvén leszállítani, az 1848-diki budgetre legalább 209 millió fr. hiányzékot lehet számítani. Ennek fedezésére goudcheaux kölcsönvételt ajánl a háznak, melly öszveg 175 milliónál kevesebb nem lehet. S egyszersmind inditványozni akarja, hogy 1850-ig a só- és italadó megmaradjon. Az ügy bizottmányhoz utasíttatott tárgyalás végett. Hír szerint e kölcsönre már több külföldi tőkepénzesek jelentkeztek Goudcheaux előtt, de ő azt nyilvánitá, hogy a belfőldieknek minden esetre elsőséget adand. E tárgy is mutatja, hogy a köztársaság szorgosan dolgozik belügyeinek szilárdításán, s mi erősen hisszük, a köztársasági kormány már átlábolt azon nehézségeken, mellyek életét s örök fennmaradását veszélyeztették, s most – talán európai egyetemes háborún kívűl – nincs többé egyetlen félelmes ellensége.
Ugyanez ülésben a belügyminister is több törvényjavaslatot mutatott be, mellyek közől legnevezetesebb a szomszéd vas- és kőutak kijavítására szükséges 6 millió költség iránti kérelem. Ennek legközelebbi czélja a munkások részenkénti eltávolítása a fővárosból. Ondinot tábornok szinte egy törvényjavaslatot olvasott fel, melly szerint a mozgó őrsereg sebesültjei a rendes katonaság nyugpénzével lsznek ellátandók, s kik a junius lázadás alkalmával szolgálatra képtelenekké lőnek, azoknak szabadságokban álland, vagy a hadaggastyánok házába költözni, vagy saját lakokban elfogadni nyugpénzöket.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi