NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Frankfurt. A julius 25-diki ülésben a schleswigi fegyvernyugvást illetőleg, Schmerling külügyminister értesíteni kivánván a gyülést, kinyilatkoztatta, hogy Wrangel vezérnek a birodalmi kormányzóhoz intézett tudósítása szerint a fegyvenyugvás nincs tökéletesen megkötve, s nem is fog olly értelemben megköttetni, melly Németország becsületével meg nem egyezne, s a központi hatalom által előbb helyben nem hagyatnék. Sőt, ugymond, fölhivás ment a vezérhez, hogy nyilatkozzák, mennyi hadierő kivántatik meg a háborúnak egy csapássali megszüntetésére. – Triestnek folytonos ostrom alatt tartása végett a miister a sardiniai követnek kereken kinyilatkoztatta, miszerint ha az ktüstént meg nem szüntetnék, azon eljárást Németország elleni hadizenetnek tekintendi. – Ugyanezen ülésben került szőnyegre a poseni ügy is, melly szerint a berlini országgyülésen levő poseni követek azon reménységöket nyilvánitják, hogy, miután a porosz nemzet egy vizsgáló választmányt küldött volna ki, a német nemzeti gyülés e tárgyban előlegesen határozatot hozni nem fog. Egyszersmid saját s nemzetök nevében ünnepélyes óvást tesznek az ellen, hogy ügyök felett képviselőik és nagyherczegökön kívűl más határozzon. Mindenek előtt azon kérdés fölőtt hozatott határozat: valljon a jelenlevő 12 poseni követ vehet-e a tanácskozásban és határozásban részt? A kérdés szavazattal döntetvén el, eredménye lőn: hogy a követek a tanácskozásban ugyan részt vehetnek, a szavazásba azonban be nem folyhatnak. Az ügy tárgyalása ezen ülésben nem fejeztetett be.
– Gritzner austriai képviselő a nemzeti gyülésben inditványt tett a papi nőtlenség eltörlésére. Az inditványt 108 tag pártolta.
– A badeni nagyherczeg jul. 22-ről költ rendelete folytán az országában létező minden democratai egyesületeket megszüntetett.
– A bajor király a hambergi iparegyesület emelésére az országos pénztárból 5000 ftt utalványozott.
– A kasseli országgyülésen a testi büntetést megszüntető törvényjavaslat terjesztetett elő. Minthogy azonban ezen rendszabály jelenleg csak a polgári büntető törvényszékre terjed, kinyilatkoztatta az országgyülési biztos, hogy ezen büntetés nemének megszüntetése, valamint egyéb fenyitékek megváltoztatása a katonai itélőszékekre vonatkozólag is törvényjavaslatban fog előterjesztetni.
Berlinből jul. 24-ről irják a Nürnb. Korrespondentnek, hogy a központi osztály jelentése a halálbüntetés eltörlése mellett nyilatkozik. Azon eseten, ha ostromállapot fordulna elő, külön törvény fog alkottatni. A halálos büntetés helyébe ezután a Rajna vidéken a kényszeritett dolgozás, az ország többi részeiben pedig fegyelmiház- és sáncz-büntetés lépend.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi