NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Berlinben bonyolodásnak indultak a dolgok. A birodalmi hatalomnak franfurtbani öszpontositása ellen nemcsak a porosz kormány keblében, de a népesség egy részében is, kivált a katonaság közt élénk ellenszenv mutatkozik. Az itt szállásoló katonaság egy részének fő és altisztjei határozottan kinyilatkoztatták, hogy ők a birodalmi kormányzónak semmi szín alatt sem teendik le a hódoló esküt. A népesség egy része pedig a frankfurti gyülés viseletét az egyes kormányok irányában elbizottnak és – hatalmaskodónak tekinti. Neveli ezen ellenszenvet még azon körülmény is, hogy épen azon férfiak szólanak leginkább Poroszország leendő alárendeltetése mellett, kik a demokrata respulcia-párt főizgatói voltak. Számos óvások és adressek vannak készülőben, a porosz kormányt fölszólitandók, ne engedné legkisebb jogát is a frankfurti gyülés által csorbítani, hogy a kormány e fölszólításokat örömmel fogadandja, igen természetes, és Beckerath, Bardeleben s Camphausen ide hivattatása – az utósó telegraphi uton hivattatott meg – és rögtöni megjelenésök világosan arra mutatnak, hogy a kormány föl fog lépni. Camphausen, ki jóeleve inté a kormányt, hogy vakon ne hódoljon frankfurtnak, mint követ fog oda küldetni. „Németország” igy okoskodik a Spenersche Zeitung „nem kivánja a respublikát, ebből természetesen az következik, hogy Poroszország ne csupán nép követei által legyen a birodalmi gyülésen képviselve, de egyenesen küldeni kell követet, mint hatalom hatalomhoz; ki ezt nem akarja az egyenesen egy és oszthatlanv respublicát proclamálta.”
– A Spen. Zeit. egy, a porosz nemzeti gyüléshez többek által aláirt petitiot közöl, mellyben, ugy látszik, gyümölcsét tekinthetjük azon szakadatlan együttlétnek, mellyet a király egy idő óta ministereivel Sans-souciban tartott. Az aláirók ősválasztóknak (Urwähler) mondják magokat, s a hang, mellyen szólanak nagyon elárulja a bokrot, mellyből a dal, hihetőleg támadott: – az úgynevezett német hadügyministerium frankfurban – igy kezdődik a petitio – tudatta volna a német statusok hadügyministeriumaival s igy a poroszszal is: hogy János austriai főherczeg az összes német hadierő főkormányzatát átvette légyen, s hogy minden német szövetségi seregek hódolni tartoznának neki. – Az aláírók felszólitják a nemzeti gyülést, a frankfurtban alakított ugynevezett középponti hatalomnak hasonló beavatkozásai s különösen az ugynevezett hadügyministerium állítólagos rendeletei ellen ideje korán komolyan s határozottan föllépni. A frankfurti követeknek, mint kik Poroszországot megsemmisítni törekednek, megbizásaikat megsemmisítni kérik. Azon hódolási tényben Poroszország függőségét (Mediatisirung) látván azt a porosz nép önállósága elleni árulásnak mondják s fölhivják a nemzeti gyülést, hivja össze az ősválasztókat s kérdezze meg tőlük: „akarják-e, hogy Poroszország önálló status maradjon, vagy mint függő ország az uj német birodalomban elmerüljön. S az itt hozandó határozat szerint lennének a frankfurti követek utasítandók.
– A Schwäb, Merkurnak irják Berlinből, hogy ott azon hir terjeng, mintha Poroszország, Bajorország, Hessenkassel és Hannovera között szövetség volna alakulásban, a középponti hatalom ellenében, a német egyes statusok önállósága fentartására.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi