OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
Sardinia. Az országgyülés közakarattal elfogadá a jezsuitákat több más szerzettel együtt kitiltó törvényjavaslatot.
Paduában, olasz hirek szerint, az Aspre vezérlete alatt ott lévő horvátok kegyetlenségei miatt nagyobb zavarok történtek, s mindkét részről többen estek el.
Toscana. A képviselő ház válaszfeliratára, mellyben a főherczegtől többnemű javítása sürgettetik az ország szükségeinek, s főleg Olaszország függetlenítésére minden kitelhető erő felhasználtatni kéretik; II-ik Leopold szokott jóság és nyiltságával felelt, s igérve minden készségét, e nevezetes szavakkal végzé beszédét: „Képviselők! nehéz időket élünk. Szükség, hogy a percznek nagyszerűségét teljesen fölfogjuk, s nagy kötelességeinkhez mérve tegyük meg lépéseinket a haza irányában. Én mindig önökkel fogok tartani, mert erős akaratom, bár mit mérjen reánk az isteni gondviselés, népem sorsában mindig egyenlően osztozni.”
Lombardia. A „Gazetta di Milano” julius 27-ről hivatalos és magán tudósítások nyomán következőleg értesít a harczmezőről. Az olasz sereg győzelmének biztossága jul. 26-ikán az által akadályoztatott meg, hogy az osztrák hadi testnek Károly Albert által tervezett körülkerítését egy Verona felől előnyomuló sereg meggátolá. S ez által a király mellőzni óhajtván mindinkább a véres harczot csakugyan hátrálni kénytetett Goito felé, seregeit összevonni s kinyugodtatni. Az osztrák sereg vesztesége sokkal tetemesb az olaszokénál. Ugyan ez nap Bava tábornok a Mincio jobb oldalán visszanyomta az osztrákokat, s Vallegiot visszafoglalta. Hir szerint az olaszok már 5 ezer foglyot tettek volna, s 70 ágyút vettek el. – Más levelek szerint e nap vége felé csakugyan hátrálni kényszerült Károly Albert; mig mások szerint mozdulatlanul maradt s az osztrákok egyik része a Minciónál szörnyű mészárlás után csakugyan szétveretett. – Lehetlen mindezeken eligazodni, hanem talán annyit még is levonhatunk, hogy az olasz sereg korán sincs teljesen megsemmitve; sőt az hiteles, hogy a harcznak hireterjedtével ujabb seregek támadnak, mellyek bizonyára Radeczkynek minden talpalatnyi földet véres váltságért fognak csak átengedni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi