Tápió-Szelén.

Full text search

Tápió-Szelén.
Tápió-Szelén, a helybeli birtokos urak dicséretre méltókká tevék magokat az által, hogy 8 önkényt vállalkozott nemzetőreiket magok látták el mindennel, mi egy gyalogkatona felszerelésére szükséges. Harczfiaik számára uj szuronyos puskákat, vitorlavászon ruhákat, szőr csákókat, szurony- és töltés-táskákat, borjubőr tarisznákat, sőt még kulacsokat és köpönyegeket is hozattak Pestről, de mind ez olly drága áron vásároltaték, hogy ezen költség, a legénységnek adandó 20 frtnyi napi díjjal együtt 500 pfrtba került a birtokos urak közpénztárának, sőt az ezeket fölváltandó, és már vállalkozott új önkénytesekre is szintennyi van megajánlva; csak azon óhajtások maradt fen a szeleieknek, vajha jelentené magát egy ügyes katona, ki az önkényteseket fegyvergyakorlatra oktatná. A szelei hölgyek is szép jleit adák honszerelmöknek, midőn táborba szállókat mindenféle élelmiszerekkel bőven ellátták.
Ezek mellett csodálatos, a mint tudósítónk irja, hogy a nép hihetőleg flérevezetőt nyervén, sophisticus kétkedések közt szépen kihuzta magát mindennemű nemzetőrségi szolgálatból.
Ha ez való, bocsásson meg érdemes tudósitónk egy perczig tartó kétkedésünknek, a most egyenlőséget nyert nép nem tudja fölfogni ezen elvnek nagyszerűségét.
Igen sajnos volna, ha csak azon részét foadnók el a törvénynek, melly kedvező és jogot ad, ellenben vissztasztitnók azt, melly kötelességeket ruház reánk, és pedig a hazának, saját magunk fentartásának kötelességét.
De mi reméljük, hogy a felvilágosítandó nép is be fogja látni önérdekét, és sietve járuland áldozatával veszélyezett honának védelmére.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi