Belső Szolnokból, aug. 15-kén.

Full text search

Belső Szolnokból, aug. 15-kén.
Középponti bizottmányunk e napokban összeült. Köz figyelmet érdemlő tárgy vala: Kolozsmegye levele, mellyben felszólít: irnánk felmi is a hongyülésre, egy Kolozsváratt létesitendő főtörvényszék tárgyában, melly ez erdélyi pereknek utósó ..ruma lenne. Ezen felirást, mi feleslegesnek s szükségtelennek látók, egyfelől, mert az erdélyi követek is a hongyülésen jelen vannak; s mi a hon e kerületének érdekére szükséges, előterjesztendik s kieszközleni igyekezendnek; más felől, mert egy olly törvényszéket, melly Erdélyben különszerkezetű törvénykezési rendszert, s az ország e részének az öszszes hontól némi különszakadását mozdítaná elő, nem ohajtunk, s a tárgy a bizottmányi ülésen el is bukott.
Azonban némellyek e tárgyat felölelvén, petitió utján az országgyülés elébe fel akarják terjeszteni. A petitió épen most kereng a megyébenk főbb pontjai a következők :
Szükségesnek látjuk az erdélyi kerületben Kolozsvárott, egy peremtorius főtörvényszék felállítását, mert : 1-ör 10 s több ezret halad meg azon perek száma, mellyek az erdélyi, a magyarhonitól egészen különböző perlekedési rend szerint alapítva, a kir. kormányszék előtt ma is függőben állanak. Tömérdek a magyar megyék, s székely székek előtt folyamatban levők száma, mellyek szinte mind erdélyi módon indúltak. A formaságokérti folyamodások száma évenként 6–7 ezeret halad meg. Ezeket egy feltörvényszék el nem birja. 2-or Az erdélyi szegény nép, a pesti perkedési költséget el nem viselheti. 3-or Tért kell nyitni a magok képzésére a pesti patvariát ki nem állható szegényebb ifjaknak is ; tért, az ellenkező esetben könnyen veszélyes proletáriusokká válható nagy számú ügyvédeknek. 4-er Ez által az igazság kiszolgáltatása is felette gyors menetet kapna. 5-ör, Nevezetes eszköze lenne a jellemi és anyagi beljóllétnek is ; ész, pénz, erő folyna ki a .hon e részére is onnan. Ez nincs az unio ellen, mert különben testvéri karokkal lennének egybe kapcsolva, egy országgyülésünk volna stb. Budapesten egy cassatioszék állíttatnék fel, melly a hibás és törvénytelen itéleteket az egész országban ellátná, s visszautasítaná.
Ez ellenében a radicál párt egy ellenpetitiót köröztet, melly..en tiltakozik,nehogy illyesmi által Erdély amollyan horvátországi helyzetbe jőjön, s a honegység szent kapcsa, mellytől nemzetünk létele függ, valamiképp megszakittassék.
Kolozsvár nagyon fél, hogy fővárosi tekintélyét elveszti, hogy tágas palotái lakók nélkűl maradna, kereskedése megcsökken, nagy népessége inségre jut, s a miveltség s gazdagság központja lenni megsűnik. Azonban, ha egy kerületi tábla, kincstári hivatal, s egy academi állíttatik is oda, ez aggoldalmai el lehetnek enyésztetve.*
A kolozsvári lapok szinte azont véleményen vannak, hogy a külön erdélyi kormány kivánságával fel kell hagyni. A kol. Hiradó egyenesen kimondja, hogy nekik nem kell külön erdélyi kormány de jogos és méltányos kivánatnak tartja: „hogy azon közhivatali testületek, mellyeknek Magyarhon keleti részébeni felállítását vagy fentartását, új országlati rendszerünk s Erdély geographiai fekvése szükségessé tesz, Kolozsvárt székeljenek. – A szerk.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi