Nagy-Becsberek, aug. 21.

Full text search

Nagy-Becsberek, aug. 21.
Tegnap ismét Tarason volt ütközet; a szerbek átkelvén a Tiszán, a Tarason létező csekély számú katonaságot, és a megyétől kiállított őröket visszavonulásra készteték, kik azonban segélyt kapván, ágyúikkal a faluba mentek láttokra a ráczok elfutottak. Mieink a már egyszer égetett faluval egész mértékben érezteték a bosszú sújtó hatalmát; magam szemeimmel láttam a falu puszta romait, láttam néhány házon a széltől kiterjesztett lángok pusztító nyelvét; de viskót, hová nem hatott volna el a magyar Nemesis, nem leltem.
Ágyúink kün állíttattak fel a falu Tisza felőli részén, a magtárnál, melly előbb a szerbek erősségét képezé, de a mieinktől pusztíttatván, a szerbek megfutása után az ágyúknak igen jó állomási pontúl szolgált. Néhány óráig tarthatott az ágyúzás, midőn egy tőlünk átröpülő gránát egy lovast földhöz terítve táborukat felgyújtotta; ez ismételtetetvén, rövid idő mulva az egész tábor tűzben volt, katonáink azonban az éjt kün töltötték s még nem tértek vissza, bár az ágyúk robaja megszűnt.
Este érkezett egy futár azon örömhirrel: miszerint Bechtold altábornagy Szent-Tamást bevette. Ajda isten, hogy való legyen! Nem szükség leirnom az érzést, melly e hir hallatára minden hű magyar keblét magasztosan átrezgé. Cs.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi