Az aug. 10-ki sz. tamási ütközetről, újabban érkezett következő pótló s kiegészítő részleteket hozott:

Full text search

235Az aug. 10-ki sz. tamási ütközetről, újabban érkezett következő pótló s kiegészítő részleteket hozott:
A tüzérségből 3 halottunk, 6 sebesültünk van; würtemberg huszárok közől 4 halott, ezek közt Fiáth főhadnagy; a Sándor nevű gyalogság, melly magát legvitézebbűl viselte s lelkes ezredese, Bakonyi vezérlete alatt ötször kapott fel a sánczra, hatodikszor magába a városba is betört, de a szükséges segedelem elmaradása miatt, miután 2 1/2 óráig szakadatlanul a legnagyobb tűzben volt, visszavonulni kényteleníttetett, 18 holtat s 55 sebesültet számlál, kik között 6 tiszt van, 15 közűlök elfogatott; a Ferdinánd huszárokból elesett 35 ember, köztök egy kapitánynak lába lövetett el; a Schwarzenberg gyalogságból elesett 1 kapitány; a székelyek vesztesége 2 ember, végre a vezérkarból Neffzern kapitány lövetett agyon.
A ráczok vesztesége 300–400-ra tétetik; mert a nevezett sorkatonaság és az önkénytesek jelesül lőttek: ellenben a pesti nemzetőrök a csata kezdetén megfutottak. Az egész operatioról itt az a közvélemény, hogy az ügyetlen volt; az inneni sereg korán reggel haszontalanul kifárasztatott; Bakonyinak jó idején segedelem nem küldetett a túlsó részre, noha 12 ezer ember tétlen állott. Déli 12 órakor visszavonulni parancsoltatott, Verbász felés erről sem Bakonyinak, sem a repülő hídnak nem adatott hír. Igy Bakonyi ezredes három óráig csupán egyedül vitte a csatát, Mihálik pedig a hidat elvesztette, mellyet délután a szerbek elfoglaltak.
A tüzérek is igen rosszul lőttek, úgy, hogy a bombák többnyire a levegőben repedtek el, hadi szereikből is kifogytak; ellenben a székelyek felségesen viselté magokat. Minden lövés után földre borultak és úgy töltöttek, s ismét felugorván egymás után szakadatlanul lőttek: a csatorna-sánczon kétszer felkapaszkodtak, melly másodszor alattok le is rogyott.
A bácskai ráczok nem viaskodta, hanem csak a sajkások és határőrök, kik igen jól lőttek.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi