A PÉNZÜGYMINISTER JELENTÉSÉNEK KIVONATA. (Folyt.)

Full text search

A PÉNZÜGYMINISTER JELENTÉSÉNEK KIVONATA. (Folyt.)
Ez átalános észrevételek utána költségvetés egyes kiadási rovataira a pénzügyminister következő észrevételeket tesz:
1.) Ő felsége udv. tartására, a segéd katonai testületek és a közös diplomatia testületével együtt a mult országgyülés 3,000,000 pftot határozott; ennyi van a jelen költségvetésben is. De e három tétel egybezavarva nem maradhat.
A magy, nemzetnek önálló haderőről kell gondoskodnia, s igy a tüzérek, hidácsok árkászok is, kell, hog yegészító részét tegyék, mire a hadügyminister 1,301,807 ftot vett föl. A külhatalmasságokkali érintkezést is országunknak saját megbizottjai által kell kezelnie, s e végett az 1848:3 t. kiegészítésére van szükség. Ezek aztán a had- és külügyministeriumhoz tartozandván, egyedűl ő felségének udvartartási költségeit kellene meghatározni.
E pontra nézve megjegyzendő még, hogy Budán a kir. lak nagyobbítására ő felsége által már régebben egy összeg volt kirendelve, s a munka foly is. Most a nemzet hő óhajtása, hogy királya Budán lakjék: illő tehát fényesebb épületről gondoskodni, mire még 200,000 ft. kívántatik, s ez még e rovatba sorozandó.
2.) A külügyministeri költségek közt a külföldi követségek, s ügynökségek költségei még elő nem fordulnak, mivel törvényhozás által még nincsenek meghatározva, a mi külországi megbízások eddig voltak, azok ez évben a pénzügyministeri kiadások közé vitettek be. Ha törvény hozá a diplomatia iránt bővebb intézkedést kíván, szükséges lesz erre is mint egy 300,000 frtnyi hitelt nyitni.
3.) A pénzügyministeri költségvetés iránt megjegyzendők:
a.) A nyugdíjak és nyugbérek összege 669,767 ftra van számítva. A pénzügyminister kormányzás óta annál inkább volt kénytelen némelly nyugdíjazásokat teljesíteni, mivel többnyire olly tisztviselőket illettek, kiknek a törvény egész jövedelmöket biztosította. A törvényhozástól függ e rovatok átnézésével, vagy új nyugdíjazási rendszert megalapítani, vagy mostani állapotjában hagyni.
Fordul e tekintetben még egy elvkérdés elő. Néhány volt főispán nagyobbított fizetése hátralevőségét april 11-kén kiadatni kérte, mit a pénzügyminister mint törvénytelent megtagadott.
Volt eset, miszerint egy volt nyugdíjas kamarai hivatalnok főispáni helyettessé neveztetett ki; a ministerium e törvénytelen hivatalt megszüntetvén, az illető egyén előbbi nyugdíjaért folyamodott, mit a pénzügyminister hasonlókép megtagadott.
A volt birodalmi statustanács magyar tagjai, valamint a birodalmi udv. kamarának magy. Dolgokkal foglalatoskodott tagjai szintúgy nyugdíjt kívánnak, elsők azon törvénynél fogva, melly az udv. statustanácsba magyarokat is alkalmaztatni rendeli, utóbbiak, mert magokat kincstári dolgokban ő felsége személye mellé rendelt magy. tisztviselőknek tekintik. A pénzügyminister mindez elvkérdéseket a törvényhozás rendelkezéseig fölfüggeszté.
A mi a közállományra nézve a nyugdíjazási rendszert átalában illeti: a pénzügyminister azon rendszert óhajtaná behozni, hogy a ministereken kívül minden más közhivatalok nyugdíj-képességűek legyenek ugyan, de 6000 pftnál nagyobb, 100 ftnál kisebb senkinek se adassék. A törvényhozástól függ megitélni, méltánytalan volna–e, ha mindkettő a multra is kiterjesztetnék. A nép cathegoria hellyett pedig alkalmasbnak vélné a 8 cathegoriát, 5 éves szolgálatra 1/8, 40 évre pedig egész nyugdíj számíttatván, a fizetés 5 évenként 1/8–dal emelkedjék, úgy mindazáltal, hogyha 100 ft. nyugdíj nem járna is, annyi mindensetre, 6000-nél több pedig semmi esetre ne adassék. Magában értetik, hogy a hibájok, vagy vétkök miatt elmozdítottak nyugdíjt nem igényelhetnek.
b.) Bankjegyek s álladalmi utalványok készítésére 300,000 frt van fölvéve. Előőre levénlátható,hogy a közállomány financz–munkálatiaban az 1 és 2 frttos jegyeknél meg nem állapodandik, nehogy a kibocsátás technicai nehézségei miatt feanakdás történjék, a finánczminster az álladalom használatára saját műhelyt szerelt föl,s a bankjegy-kibocsátás évi költésgei fejében 300,000 ftot tett jegyzékbe.
c.) A bányászat (Erdélyt ide nem értve) a költségvetés részletei közt 333,9000 pft kárral kéretik ki. Megnyugtatásúl szolgálhat azonban, hogy e hiány nem a bányászati rendes üzletből ered, hanem onnan, mert nagyszerű művek vannak épülőben. Biztos kilátása lehet anemzetnek, hogy e beruházások után a magyarországi bányászat 1 millió pfrtnál több tiszta jövedelmet hozand.
A pénzügyminister fő gondjai közé számítja a bányászat kövrüli javításokat, de vannak dolgok, mik az ő körét túlhaladják, illyen a bányatörvénykönyv behozatala.
Mivel pedig a codificatio nehézségei miatt, mind a polgári magán- mind a bányászati törvénykönyvnek törvényhozási úton behozatal még soká hagyand magára várakozni, kívánatos, hogy a ministerium, egy rendezettebb statustanács hozzájárultával, polgári magán törvénykönyv és bányászati codex ideiglenes behozatalára fölhatalmaztatnék. Egyébiránt sok más tekintetből is szükséges, hogy az orzsággyülés elnökein kivűl ő felsége, vagy távollétében a nádor kir. helytartó, a ministerium előterjesztésére még vagy hét statustanácsost nevezhessen; mert jelenleg csak a mult nem parlamentaris kormányfőbb tisztviselői levén status tanácsnokok, ez állás nem a bizodalomnak, hanem a személyes kimélet törvényének kifolyása.
4.) A közmunka s közlekedés – ministeri költségvetésben 8,000,000 pft vízszabályozásokra és vasútakra van fölvéve, mi inkább beruházás, mint kiadás. A pénzügyminister semmit sem ohajt inkább, mint hogy ezek a jövő évben valósíttathassanak. Ez azonban békét föltételezvén, ha háborúnk lesz, illy nagyszerű építés lehetetlen; ha ellenben békénk lesz, a hadügyminsteri költségvetés ennyivel bizonyosan megkevesedik. Miért az összes költségvetésből 8 millió levonható.
Azonban figyelmezteti a pénzügyminister a képviselőket a tengerészetre, mellyre költségkímélés tekintetéből, semmi sem fordúl elő; pedig a hű Fiume tengerrévi biztosítását, s annak és tengeri kereskedésünknek ótalmazását nem lehet elhanyagolni. S azért akár tekinti a figyelmet, mellyet Fiume igényel, akár magy. Lobogó becsületét, akár tengeri kereskedésünk igényeit, vagy a tengerparti financiális őrvonal biztosításának szükségét, akár végre azon befolyást, mellyet a korona jogaihoz tartozó Dalmátorzság és quarneroi szigetek rokonszenvére gyakorolhat annak tapasztalása, hogy a magy. kincstári jövedelmek biztosítása, s különösen a sócsempészet megakadályozás a tekintetéből, 2–3 nagyobb hadi brig vagy corvette kiállításának s föntartásának költségeire, a pénzügyministerium annál inkább fölhatalmaztassék, minthogy eddig a quarneroi öbölben Pola és Lusssinpicolo közt a magyar tengerpart, s magy. kincstári jövedelmek ótalmára egy goelette, s egy peniche folyvást czikázott, a fiumei révben a kormányzó rendeletére egy peniche horgonyzott, s a martinschizzai Lazaretnél az őrszolgálatot szintúgy egy peniche teljesítette, most pedig ez ótalom Austria részéről természetesen megszünt. Minél fogva e költséget annyira sürgetőnek, s előlegesnek tartja, hogy csak kincstárunk szűk körülményei okozzák, miszerint az e végetti kiadásokat, saját felelősségére, mint már megtörténteket, nem lehet alkalma bejelenteni.
5.) A vallás- és közoktatásügyi-minister 2,902,394 ftnyi költségvetésében a cathol. Oskolák, s egyházi költségek nem foglaltatnak, mivel ezeknek saját alapjuk van. Ezek a közoktatási minister által kezeltetvén, számadás kimutatásuk ennek köréhez tartozik.
Távol van a pénzügyminister azon gondolattól, hogy az alapok rendeltetésöktől elvonassanak, de reményli, hogy mihelyt a körülmények engedik, az alapítványi tőkék bankszerű kezelése, s az alapítványi javak kezelése behozandó, sőt már behozatni tervezett javítások a megcsökkent jövedelmeket tetemesen növelendik. Mi annál kivánatosb, mivel még a r. cath. Lelkészek és káplánok közt is vannak, kiknek élelmi gondoktól ment állapotba helyezéséről gondoskodni a törvényhozás föladata.
6.) A hadügyi-minsteriumnak 39 millió frtot haladó költségvetése mostani rendkivűli körűlményekhez van szabva. Ha a honvédelmi új rendszer életbe lép, a költségvetés is ahhoz képest fog változni. Megjegyzendő még az is,hogy a fölvett egy tüzérezred csak kezdetnek tekintendő.
7.) A nemzetőrségi költségvetésben 1,800,000 csak 3 évig lesz állandó rovat, minthogy a honvédsereg 14 zászlóalja kerül ennyibe; egy millió pft pedig fegyverzeti költség, mi nem minden évben fordul elő.
A mi a fegyverzetet illeti: az illető ministerek számot adandnak mindazon lépésekről, mellyek fegyverszerzés tekintetében történtek.
Nehogy pedig hazánk valaha többé illy borzasztó állapotnak legyen kitéve, fegyvergyárak létesítésére is történtek intézkedések, mellyek közől a pesti, a kincstárból havonként fölszerelés segítségűl 35,000 frt előlegezését nyervén, már novemberben olly 252karban lesz, hogy naponként több száz kész szuronyos puskát fog kiszolgáltatni.
8.) A költségvetésbe az urbériségek kármentesítése nincs fölvéve; mert a földbecslés nem levén végrehajtva, az összeget sem tudhatni. Számítható azonban, hogy mintegy 100 millió pftra menend. Az adott nemzeti becsületszó s ez osztály eladósodott állapota megkívánja, hogy valami segítség mielőbb nyujtassék, annál inkább, mivel a kölcsöntőkék fölmondhatatlansága soká nagy convulsiók nélkül igy nem maradhat.
Az e részbeni segítségnek a pénzügyministerkét módját látja: hitelbank felállítását és némi előlegezést a kárpótlás fejében.
Kötelességének tartja tehát megkérni a képviselőházat, hogy a költségvetés tárgyalása után nyomban a hitelintézet tárgyában, s ezzel összekötve a kármentesítési előlegezés iránt indítványt tehessen.
II. Jövedelmi kimutatásban a pénzügyminister csak rövid észrevételekre szorítkozik:
1.) A mostani hadiadóbeli tartozás második fele itt van ugyan fölvéve, de annak nagyobb része behajthatlan, különösen azért, mert azok nagy része nem az adózóknál, de hűtelenűl kezelő falubiráknál s adószedőknél nagyrészben már nemzedékről nemzedékre szállt papíroson. A nemesség adómentességnek egyik átkos következménye azon könnyelmű hanyagság, mellyel a szegény adózó nép pénze kezeltetett.
2.) A szab. Kir. városok és szepesi kerület kir. díja, várerősítési, papi segély, türelmi bér, díjak és sóár iránt már a folyó félévi kimutatásnál történt észrevétel.
3.) A harminczad most még hazánk irányában ellenséges természetű, úgy hogy a vámtarifa revisiója mind a kereskedésre, mind az állodalmi jövedelmekre kedvezőleg hatnak, mint a legvirágzóbb országokban a jól szerkezet határvám-rendszer a legbővebb jövedelmi forrás. Kivánatos, hogy barátságos egyezkedés alapján határoztassék el azon országokkal, mellyekkel kereskedelmi viszonyban vagyunk, mellyek közt Austria első helyen áll. Kereskedési ministeriumunk arra is tett már lépéseket, hogy a vámtarifa az austriai ministeriummal egyetértőleg átvizsgáltassék, mivel azonban a mostani rendszer Austriát ami rovásunkra kegyeli, neki nincs érdekében a változtatást óhajtani. Ennélfogva a pénzügyminister a kereskedelmi ministernek azon kivánságát, miszerint fölhatalmazást kér, hogy ha Austria részéről hallogatást tapasztalna, a határvámszabályzatot addig is,míg a törvényhozás intézkednék, a haza szükségeihez képest módosíthassa, financiallis szempontból is támogatja.
Austriának irányunkban követett ellenséges politicája mellett jó lesz megemlékeznünk, hogy a vámszabályzatban hatalmas védeszköz van kezeink között. Csak gyapotárukért mintegy 24 millió frtot fizetünk Austriának, s hazán piaczáról a német birodalom, Schweiz, Belgium a franczia köztársaság s Anglia versenye ki van zárva, s Dunánk torkolatját szabadnak csak azért nem mondhatjuk, mert a tengerész hatalmaknak nem állt érdekökben olly folyamtorkolatjára ügyelni, mellynek piaczáról ki voltak zárva.
A költség s jövedelem közti összehasonlítást következőkben foglalja össze a pénzügyminister:
A összes költség kerékszámmal 62 millió; ebben azonban 120,000 katonának s 30,000 lónak kiállítása, s 200,000 katonának hadi lábon tartása benfoglaltatván, a költséget 8 millió frttal kevesebbre számíthatni, mivel a vasutak építése békétől föltételeztetik, s e szerint a kiadás valóságban 54 millióra leszállítható.
Azonban önálló diplomatáink költségeit, nagyobb tüzérséget, a kir. lak nagyobbítását, tengerparti és tengerészeti költségeket, s előre nem számítható költségekben körülbelül egy millió frtot, s igy összesen mintegy 4 millió frtot hozzászámítva, a valóságos kiadás 58,000,000 pfrt.
Ellenben a 16,359,058 frtnyi jövedelméből az adótartozásokat csaknem egészen leszámítván, az összes jövedelem biztosan 13 millió frtra tehető; minélfogva marad 45 mill. Pfrt fedezendő.
Megjegyzendő azonban, hogy e 45 millió távolról sem egészen hiány; mert a fönebbi szemvetésben egyetlenegy fillér direct adó sem foglaltatik. (Folyt.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi