FONTOS HIR.

Full text search

FONTOS HIR.
Frankfurt. Aug. 26. ma fogadta el a birodalmi kormányzó hivatalosan Szalay László urat, mint Magyarország követét (Ambassandeur de I’Hongrie). Ezzel az első lépés meg van téve arra, hogy Magyarország Európa önálló szabad nemzetei sorában illő helyét elfoglalja. A többi nagy hatalmak részérőli elismerés rövid időn várható. A német birodalom részéről Buda-Pestre küldendő követ e napokban fog a birodalmi kormány által kijelöltetni.
Eisenman, követ, a frankfurti parlament egyik közelébbi ülésében következő két inditványt tőn:
1. Tekintetbe vevén, hogy Austria a Gallicziával és éjszaki Olaszországgali közös képviselés által, megszünnék német status lenni; – tekintetbe vevén, hogy Austria, illy összevegyítése által az idegen nemzetiségeknek, nem volna képes teljesen Németországhoz csatlakozni, s ennek folytán, ezen összegvegyítés által a német egység veszélyeztetnék; – tekintetbe vevén, hogy olly hadsereg, melly németeken kívül, lengyelekből, horvátokból, slavonitákból, olaszokból stb. áll, az austriai ministerium nyilatkozat: szerint, nem tekintethetik németnek, de a szabadságra nézve igenis veszélyessé lehet: a német birodalmi gyülés különféle nemzetiségeknek illy összehányását meg nem engedhetőnek niylvánítja, s kivánja, hogy Poroszország példájára, ezen országok külön képviseltessenek, s külön hadsereggel bírjanak, s megbizza a magas középponti hatalmat, erőteljesen oda munkálni, hogy a birodalmi gyülés ezen méltányos követlelésének elégtétel szolgáltassék, egyszersmind fölhívja középponti hatalmat, hogy közbenjárása sikerét a birodalmi gyülés elé terjeszsze.
2. Tekintetbe vevén, hogy a horvátok magyarokat nagyon fenyegetik, minthogy körülbelül 80,000-nyi sereg volna Magyarországba ütendő: – tekintetbe vevén, hogy a magyarok az austriai kormány által nem segíttetnek, sőt ellenkezőleg nagyon is úgy látszik, mintha Magyarország teljes önállóságát a horvátok segítségével akadályozni akarnák; – tekintetbe vevén, hogy a magyarok a német birodalmat, nevezetesen pedig a birodalmi gyűlést barátságosan üdvözölték, s ezen vitéz nemzetet minden viszonyai Németországgali szoros csatlakozásra késztetik; – tekintetbe vevén, hogy Németország minden oldalróli érdeke erős és virágzó Magyarországot kiván; a német birodalmi gyűlés fölhívja a magas központi hatalmat, hogy Magyarország javára ne csak az austriai kormánynyal lépjen alkudozásra, hanem a magyarokat a horvátok ellen tanácscsal és tettel segélje.
A nagy tetszéssel fogadott indítvány legközelebb tárgyaltatni fog.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi