OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
Milano. Litta herczeg Radeczkyval tett előegyesség szerint, megérkezett a városba, s mivel a köznép még ma is ingerült a nagy urak ellenében, 1 tisztet s 16 közlegényt kapott személye és birtoka védelmére. Sőt a közrendűek közől is többen haza kezdenek már szállongani.
A „Journal d. Oest. Lloyd” szerint aug. 29-kén Albini tengerészparancsnok sürgönyt kapott a turini ministeriumtól, hogy a piemonti sereg haladéktalanul hajóra szállittatván, ne Anconába, hanem a specziai öbölbe szállíttassék. Azonban ő azt válaszolá, hogy a seregek parancsnoka, della Mannora, nem akar e rendelenek engedelmeskedni, mert személyesen nem kapott az iránt nyilt parancsot Turinból.
Sardinia. Egy turini levél szerint a nép mindinkább visszanyeri bizodalmát a királyhoz s két fiához. A sereg összeállitása s teljes felkészitése erélyesen folytattatik, s e munka a lombardi önkénytesekre is kiterjesztetik, kik eddigelé minden szorgosabb gondot néklkülöztek. Átlátják, hogy fegyelem s tanulás nélkül buzgóság mit sem tesz, s a legnagyob lelkesedés kicsinyke hadifordulatok által tönkre tétetik. Olivieri tábornok tanitja őket. A Garibaldi vezérlete alá serglettek számár már is 20 ezerre teszik. A tartalékseregek mindenütt a sorkatonasághoz csatoltatnak, s a nemzetőrőség mozgóvá tétetik. Egész Piemont tábori szint öltött, s lehetetlen Károly Albertnek árulási titkokat forralni illy harczia álarcz alatt. A király több tábornokot eleresztett seregéből p. o. Ferreret, Sommarivát és Salascát. (Tehát csakugyan nem alaptalan volt az árulási gyanu?) Sőt némellyek szerint idegen tisztek jönnének a táborba, s Károly Albert fölkérte volna űa franczia kormányt, hogy Bugeaud tábornagyot sergei vezérletére engedje át. – Levéliró reményli, hogy nem sokára 100,000 fölkészült, élethalálra elszánt katona lesz Károly Albert vezérsége alatt, s ez egész biztossággal kivívandja az olasz függetlenséget.– Adja isten mielébb óhajtásba teljesültét!
Ujabb hirek azonban megerősitik Garibaldi megveretését egy osztrák sereg által, ki is magát Luccino vidékén vonta meg fenmaradt kis csapatával.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi