FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
Nagyobb események foglalván el az elméket, olly kevés történik fővárosunkban, mi e rovatba esnék, s feljegyzésre méltó volna, hogy miután talán mulatságos de jelentéktelen apróságokkal lapjaink hasábait komoly időnkben elfoglalni nem lehet, szinte érezhető a tárgy szűke. A gondolatok, a várakozás s úgy szólván minden érzelem egy tárgyban központosúl, s ez a haza criticus állapota. Eszméletünknek ezen egy tárgya egyhangúvá teszi életünket, s közönössé minden más iránt. Ennek igy kellett lenni, s igy kell maradni, mig oka, a hazánkat fenyegető vész el nem enyészik. Vannak pillanatok, mellyekben ugy látszik, városaink népiségében, ezen egyhangúság inkább aggodalomban mint lelkesülésben nyilatkozuik. De azért csatlakoznék ki a lelkesülés hiányát vagy csekélységét állítaná. Mert ezen aggodalom, nem kihűlés, nem kétségbeesés, és fellobban, csak gyújtani kell. S a lelkesülés, hála istenünknek! épen azokban nem hiányzik, kiknek a népre legnagyobb befolyásuk van, kik a város ügyeit kezelik. Tanúja ennek a toborzás, melly a Duna mind két partján vigan foly, a fővárosi mozgó nemzetőrcsapat kiállítására, s már eddig is szép sikerrel, mind a mellett, hogy az eddigi toborzások fővárosunkból már szinte 5000 embert szállítának a táborba. A markotányosnék dandára is naponként szaporodik.
271– Piller, budai nemzetőrségi őrnagy, nem régen Bécsbe küldeték, fegyverszerzésre, mint fáradozásának eddigi sikere, e napokban már néhány ezer darab fegyver érkezett a budai fegyvertárba.
– Lánczhidunkon megkezdeték már a hid vastalapzatának felillesztése. E munka igen goyrsan halad, s a nagy vastömegek ismét alig képzelhető könyüség és egyszerűséggel vonatnak helyeikre.
Mind a mellett, hogy a költő szerint: „Megnehezült az idők viahros járása felettünk” mégis, és daczára minden bécsi Budapest végveszedelmét hirdető firkadalmaknak, Pesten meglehetősen folynak az épitséek, sőt nagyobb házak is gyorsan készülnek, s mi örvendetes, folyvást azon a régi unalomból elvégre kivergődött, tetszőbb s elevenebb modorban, melly, ha nem tökéletesen góth is, mint általában neveztetik, de minden esetre szebb és sokkal szebb, az előbbi granarium-stilusnál, mellynek mesteri, ha egy pár oszlopot támasztottak a kapu mellé, a muvészet non plus ultráját vélték elérni. –
– Az országos küldöttség tegnapelőtt délutáni 5 órakor indult gőzhajón Bécsbe ő felségéhez.
– Figyelmeztetjük Budapest lakóit, azon sok álhí-koholóra, mellnek száma a két városban légió. A martiusi napok óta sok járdataposó valóságos mesterséget űz a nép ámitásával. Óránként, sőt perczenként újabbná újabb hazudságok hordatnak úton útfélen, s a szemtelenség annyira ment, hogy példáúl Budán nem is valahol távol, hanem a híd közelében képesek ezen hírmadarka elhitetni a zegyügyü emberekkel a legóriásibb balgatagságot, mi a szomszéd Pesten történtnek lenni mondatik. Egy jó barátunk tegnap azt hallot Budán beszéltetni, miképen Pesten egyik ministerünk fogva van, ésv alig volt képes elhitetni, hogy a hírben egy szó valóság sincs. Hogyan ne lehetne aztán távolabb vidékekről szóló hírekkel az emberket elámítani, midőn a szomszéd felől szólókkal is ennyire lehet? És ezen hírek nagy része rosz hír s a lakosok elrémítésére van számítva. Azt kell hinnünk, hogy bérlett hírharangok vannak köztünk, kik folytonos aggodalomban és nyugtalanságban ügyekeznek tartani a főváros népét. Fájdalom, hogy még a budapesti sajtó egy része is egy kézre dolgozik velök, kivált egy pár német lap. Szükséges lesz, hogy magok a lakosok egy kis ellenőrség alatt tartsák ezen vész-hirdetőket, és vonják kérdőre azonnal, honnan keríték híreiket. Ha rendőrségünk rá érne illyesmire, egyenesen azt szólítnók fel ellenőrködésre, mert valóban rendellenes dolog, a békes polgárokat nyugtalanítani. Ezen hírkoholók ellenségei a békének s ha nem könynyelműek, akkor vagy bérlettek, vagy magok ohajtanának zavarban halászni. Azért nézzünk szemükbe egy kevéssé ezen hírmadaraknak!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi