NAGYBRITANNIA.

Full text search

NAGYBRITANNIA.
Anglia békes politicája és külháborúktóli visszavonulásának oka nézetük szerint a jelen évi úgy is olly roppant mértékre növekedett statusköltségeknek tulajdonítható. A kiadások két millió font sterlinggel múlják fölül a számítás szerint a bevételt, melly az ez évi fontos tárgyakkal nem igen dicsekedhető parlamentben hosszas vitatkozásra adott alkalmat. Mind az alsó, mind a felső ház a megszaporodott statusköltségek ellen felszólat a nélkül, hogy valaki annak kisebbítése módját és helyességét okszerűleg támogatta volna.
Cobdennek kedvenczeszméje az volt, mikép Gibraltar, Nyugotindia és Australia a kormánynak jelenelg többe kerülnek, mint a mennyit behoznak, tehát túl kell adni rajtok. Mi e nézetek fejtegetésébe bele avatkoni nem akarva, csak azt jegyezzük meg, hogy ilyesmit nem más, mint egy világbékéről álmadozó mondhat.
A deficit baján segíteni három mód vn, úgymond a Times, t.i. 1-ször az adót fölemelni, 2-szor kölcsönt venni, 34-szor a status kiadásait lehetőleg kevesíteni. A két első mód a ház által helytelnnek találtatván, természetesen a harmadikhoz kell folyamodni. Azonban ill alternativához szorítkozva lenni szomorú egy dolog, mert adósságot kölcsönnel fizetni annyit tesz, mint az esőtől menekülni akarva, a vizbe szaladni. A kérdés itt az, hogy valljon a dolog a várakozásnál rosszabúl ütött-e ki, s incs-e remény annak jobbrafordulásához? Akármilyen szorult legyen is jelenünk, s bármilly borús zsinben tünjék fel jövendőnk: van egy vigasztalási pontunk, s ez abban áll, hogy mi nem a gyávaság és fonák politica, hanem a sors áldozatai vagyunk. A londoni nagy házak hirtelen bukása Frankfurt, Hamburg s Amsterdamban hasonló és Angliára visszaható jeleneteket idézett elő, s alig múlt el ezen külkereskedelmünket veszélylyel fenyegető pillanat, midőn azt még sokkal szomorúbb politicai jelenetek követték. Poroszország, Dánia, Hollandia, Belgium, szóvalm minden velünk szövetkezett s kereskedelmi kötéllel összefűzött országok kereskdelm a forradalmak által szinte megsemmisíttetett, és Anglia, melly mindezen viharok daczára eddig rendíthetlenűl maradván, a jövőnek nyugton néz elébe, elegendőleg bebizonyítja azt, mikép nem is erőt rejt magában, s a viharos perczek multával ezen pénzcrisit alig érezndi Röviden, A Times azzal vigasztalja magát, hogy mielőtt a hatalmas Francziaország még mindig az anarchia szörnyeivel küzd, Angliában csend uralkodik, s a bevétel most sem kevesebb 52 millió font sterlingnél.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi