OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
„Gazetta du Tessin” aug 25-ről kelt számában a Garibaldi s osztrákok közt Stabbionál történt csatázásokról tudósít. Az olaszok mindenütt hátrálni kénytetnek, s részint Tessin cantonba vonultak, részint bizonytalan irányba eltávoztak. Garibaldi maga is eltünt a csatatérről.
Sardinia. A régi és jelen ministerium között kölcsönös kifakadásokra került most a dolog. Giobeti – a multnak tagja – a turini „nemzeti körben” tartott egyik beszédében keményen kikelt az ellen, s csaknem nyiltan vádlá, a tábor felkészitésének, s ikállításának akadályzásával. Ezt ismét a jelen ministerium akarja megczáfolni, s igazságtalan vádnak mondja Gioberti vádját.
A sardini- velenczi hajósereg még mindig Mallamoccánál va, s hír szerint, Károly Albert Velenczének 2 millió lirát küldött.
A félhivatalos „Gazzette piemontaise” szerint, Della Marmora tábornagy aug. 23-án Parisba utazott, a sardiniai kormány nevében, valamelly kitünő franczia tábornokot kéri a köztársaságtól, ki a piemonti sereget főparancsnokságát átvegye.
Aug. 24-ről Károly Albert tüzes szózatot bocsátott Alexandriából táborához. Világosan kinyilatkoztatja ebben, hogy ő seregei felkészitésén, a háború uj megkezdése miatt fáradozik. Fölhivja katonáit, hogy emlékezzenek magok hősi magokviseletökre, s dicsérve a mindenünnen zászlói alá sereglő önkénytesek hazafi buzgóságát, türelemre inti, s biztos győzelemmel kecsegteti őket. Végül, egész táborának meghagyja az alktományra teendő fölesküvést. –
Roma. A képviselők házában aug. 17-kén igen zvaros ülés volt. Sterbini és Bonaparte keményen megtámadák hanyagsága miatt a ministeriumot, leginkább a fegyverek lassú kiállítása miatt, ez utóbbi rosz akarttal is vádolá a ministerket, s szemökre veté, hogy a seregnek szánt fegyvereket, s másnemű eszközöket letartóztattak. Erre igen nagy zaj keletkezett, s a ház annyira ingerületté lőn, hogy az elnök az ülést eloszlatta. Később a csend helyreállott.
Milano. A minap futólag közlött hír Milan főllázadásáról valótlan. Ujabban Radeczky parancsot bocsátott ki a katonasághoz, hogy tartózkodjanak a polgárokkali összeütközésektől; miből gyanítni lehet, hogy némelly zavarok csakugyan történtek. – Naponként ujabb seregek érkeznek a város közelébe, s ugy látszik, minden erőt ide akarnak összevonni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi