M. Szigeth, aug. 25-kén.

Full text search

M. Szigeth, aug. 25-kén.
Rendkivüli bizottmányi ülésünk tartatott, mellynek fő tárgya azon ministeri rendelet volt, mellynél fogva a nemzetőrség felhívatott, hogy önkénytesekből alakulandó része ajánlja föl magát a haza védelmére, s különösen a határszélek ótalmazására. – Meleg kebellel lőn e tárgy megvitatva, a toborzás a illetőleg felszólítás a szoglabirákra, nemzetőri tisztekre, kerületi esperesekre és lelkészekre bizatott, s ösztönűl a megye, a a köz nemzetőrök s altisztek fizetését a rendes napi díjakon felül egy harmaddal felemelte, s ezen összeg mikénti fedezhetésének kidolgozására választmányt nevezett ki.
Kétség sincs arról, hogy ezen intézkedésnek a magyar ajkuak között kedvező eredménye lesz, már is a szigethi nemzetőrség nyilvánítá, hogy kivétel nélkül, sorshúzás szerint, oly számban, a minőben kivántatik, a határőrzésre menni kész, hanem a román ajkúak nehezebben fognak vállalkozni, mert e népség átalában titkos bujtogatók által szédíttetik, s azt terjesztették el közöttök, a király bele nem egyezett, mivel különben ha ez a fejedelem akarata lenne, azt minden faluhoz pecsétes levél által küldötte volna meg. Igy élnek vissza a gonoszok a tudatlansággal és együgyüséggel, s igy kivánják a népet lehangolni a közjó irányában. Százszorosan vétkezik, kitudva vesztegeti meg a nép jó hítét, s a kaputosok iránt bizalmatlanságot csepegtetett szivébe. Már is a megye kénytelen volt a közép apsai egyik nemes birót Dán Juont társa ellen fenyítő keresetet rendelni, mivel e legyszámosabb s mívltebb falubó nemességet itatás által a nemzetőrségtől annyira elidegenítették, hogy az összeirt s csaknem 400-ra menő nemzetőrök közől csak 15-en esküdtek fel, s egyik nemes biró társukat Marina Lászlót, ert felesküdött, halála fenyegették, sőt meg is támadták, s csak derék lelkészöknek, Lázár Sándor alesperesnek fegyveres közben jöttével lehetett a nevezettet megmenteni.
Az orosz ajkúak között kezd ugyan a nemzetőrség alakulni, de Török Károly fő szolgabiró hivatalos jelentésében azokat ugy jellemezte, hogy csak oda haza bátrak, s félénkségük miatt lekhelyeiktől eltávozásra nem vehetők. Mi nem tartjuk e népfajt olly gyávának, hanem inkább e részbenis a tisztviselők csekély hatásban találjuk a hibát.
Lelkesség kell a mindenhez, és ha maga az előljáró kevés lelkességet tanusít, s csak hidegen számítgat, ne csodálkozzunk a nép félénkségén.
Átalában megyei előhaladásunkon átokszerű lassúság vonúl át, s kiri mindenünnen a kényelmesség. Szőllősi Balázs

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi