GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁNRÓL.

Full text search

GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁNRÓL.
Részint vad, részint szennyes érzetek szokták azon ürt megszállni, mellyet a kebelből elköltözött kegyelet hágy. A kegyelet – a szép és magasztos tettek e hatályos tényezője – ha a nemzet kebeléből távozik, búsító s szomorító; mert a jelennek a multtali legszebb összekötő fonalai metszetnek el ugy el azon szálak is, mellyeknek tovább fonása a jelennek a jövendőt biztosítja. Az érdemnek legszebb jutalma s egyik legnemesebb rugója veszve van. Fájdalom, nálunk újabb időben kegyelet-hiány sokképen s nagy mértékben mutatkozik. Azonban mégis reménylem: nemzetem nagy többségében van még elég kegyelet arra, hogy az, mi a Martius tizenötödike 151. számába gróf Széchenyiről áll, közbotrányt okozzon.
Gróf Széchenyitől, én régi és hű bajtársa, ollykor napszámosa is, már évek óta gyakran vagy inkább többnyire véleményben s eljárásban elértem, különböztem. Meg lőn tehát az elvrokonság köztünk többképen ingatva; a személyes barátság azonban, reménylem, nem. Én legalább annak érzetét híven tápláltam keblemben. Mindig nagyon fájt nekem, hogy magam előtt sem tudtam, nem a világ előtt, menteni azt, miként ő e közelebbi években olly ügyet, mellynek sokáig voltbuzgó harczosa, s olly személyeket, kik a jó ügynek mindig hív bajnokai voltak s maradtak, göyngédtelenűl támadott meg. – Nem tagadom azon hitemet, hogy Széchenyi a jó ügynek, mellynek ő előbb olly roppant sokat használt, később – bár használni akarva – sokat ártott.
Azonban expiálta ő e bűneit. Honához hű szíve, honáérti keservében tört meg. – S e keserv a hite szerint már eltávolíthatlan azon veszély borzasztó látására nehezedett rá, melly veszélyt események szerencsétlen összeütközése, gyalázatos pokolbeli ármány s részünkről sokszerűmegvétett lépés s eszélyhiány idézett e honra. – A csapások legborzasztóbbika érte őt, s hogy ez őt érte, s épen most érte, midőn hajdnai ereje s tevékenysége által olly sokat használhatott volna, nagy csaoás e honra nézve is. És e cspaás feletti bú s az annyi hálát érdemlő férfi iránti meleg részvét helyett, gúnyos és goromba szavkkal támadják meg őt, gyanúsítás ,hazudság s rágalom fegyverét használva.
Ha a czikkiró azt hiszi, amit írt, hogy t.i. Széchenyi nem beteg: ugy én alacson rágalmazónak nyilatkoztatom őt s mindenkit, ki azt merné állítani, hogy Széchenyi képes lehetne hona ügyét, bár mikor is, s annyival inkább a vész óráiban elhagyni, s a veszély elől megszökni, vag épen a bűn-koholta gaz reactió vétkes és gyalázatos pártfogására vetemedni.
Ha pedig a czikkiró, tudta s hitte a nagy csapást, melly Széchenyit érte: úgy iránta s barátaii s családja iránti rút kiméletlenséget követett el, csk nem gúnynyal szólván, olly szerencsétlenségről, melly minden művelt s el nem vadult kebelben részvétet, s annak érzetét gerjeszti, miként társadalmi s erkölcsi kötelesség, illy körülményben a dolgoról mentől kevesebbet szólani. Van, hála az égnek, remény, hogy honunk nagy polgárát, lélekben s testben épen, nem sokára visszanyerendjük. Addig, minden igaz magyar, fájdalmas részvéttel kisérendi sorsát. A kérdéses czikkre nézve pedig méltán kiált fel: „Szegény oroszlán, mire jutottál.”* Pest, sept. 9. 1848. Wesselényi Miklós
Minden hirlap-szerkesztők kéretnek e sorokat hasábjaikban közleni. W. M.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi