LEGUJABB HIREK.

Full text search

LEGUJABB HIREK.
PEST, sept. 12-én.
Sorsom azon földről, hol az ármány emésztő mérget forral e haza élete ellen, ide hozott, hogy a haza ezen vész óráiban egy fordúló pontnak legyek szemtanúja.
Ma estve koczka vetteték sorosd fölött, oh te erővesztett, kifogyasztott, megzsibbasztott, megszaggatott szegény haza!
Estve 8 órakor a képvislők háza ülést tartott. Ülést, mellyre mint e haza történetében nevezetes epochára emlékezhetnek még ivadékink is – ha még lesznek, ha az osztrák ármány és magunk gyávasága ki nem irtja ez árvákat!
Kossuth inditványozás: a) hogy a tegnpi ülés következtében a ház jelentse ki, miként fel sem teszi, hogy a nádor, a kérdéses ministeri ellenjegyzés nélküli levél által, törvénytelenséget szándokolt volna elkövetni.
b) hogy a ház kérje fel ő fenségét, hogy az ország kormányát ez ideiglenes állapotból, melly a cselekvési erőt zsibbasztja uj ministerium alakitása által, minél előbb kiemelje.
Erre gr. Batthyány Lajos a szószékre kél, s előadja anádor levelét, mellynél fogva őt az új ministerium alakítására, mint ennek elnökét megbizta.
A ház örömmel fogadá.
Kossuth – emondá e feljelentésre, miként örvend, hogy gr. Batthyány bizatott meg, kinek neve a xmagar függetlenséggel és szabadsággal historialiag azonositva van, és igéré, hogy miután a szándék tisztaságáról meg van győződve, mind addig, mig a haza megmentésérteé és felvirágoztatására választandó eszközöket veszélyeseknek nem látandja – erejével az uj ministeriumot támogatni hazafiui kötelességének tartja.
Igy hát Bathyány Lajos gróf ministeriumát rövid perczek után üdvezlendjük.
Kossuthot pedig igénytelen közpolgári kötelességében mint törhetlen hazafit tisztelhetjük. – Isten velünk!
Bécs, sept. 11.
A bécsi népre nagy hatást gyakorolt a magyar követek eltávozta; sept. 10-kén az Odeonban nagy népgyülés tartatott, hol a magyarok iránti rokonszenv egyenesen kinyilatkoztatott, mig a camarillának és midnen védangyalainak pereat- ot kiáltottak.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi