AUSTRIA.

Full text search

AUSTRIA.
Bécs, september 12-dikén A democraticus egyesület Bécsnek valamennyi szabad szellemü clubbjait tanácskozásra hítta tegnapelőtt három órára délután az Odeonba. És megjelent mintegy tizenkét ezer ember. A tanácskozmányok majdnem csupán a magyarhorvát ügyek körül forogtak. Örömében repesett minden igaz magyarnak szíve, midőn Bécsnek legelső capacitásait, a nyilvános vélemény zászlósait, olly melegen és erélyesen hallá isten és világ előtt igazságos ügyünk mellett nyilatkozni, és hallott az óriási termet megrendítő ,éljen‘-eket, ezer német torokkal és szinte ezer ,pereat‘-ot azok ellen, kik ördögi ármányok által a vitéz nagylelkü magyar nemzetet elnyomni, megsemmisíteni akarják. – Mind a tizenkét ezer ember egy szívvel lélekkel mellettünk nyilatkozott, ügyünket magáénak vallotta, s ennek következtében azt határozta, miszerint mindent, szóval és tettel el fog követni, hogy a magyarnak szabadsága legkisebb csorbát se szenvedjen, s e bátor nemzet mindenkor hű és elszánt szövetségesekre találjon a szomszéd testvérnemzetnél.
Szinte tegnapelőtt nyujtották be lemondásukat a magyar testőrök, két horvát egyént kivéve, egy szívvel lélekkel! Kettő közőlök már tegnap Pestre ment, s mire e sorok világot látandnak, a volt magyar testőrsereg a magyar főváros falai közt leend. A haza kimondhatatlanúl sokat nyer e derék, tűzről pattant harczfiakban, kiképzett katonák, ifju lélekkel, lángoló hazaszeretettel, tele személyes bátorsággal s nemes utolsó cseppvéröket feláldozni kész elszántsággal.
Ma indult, vagy induland el Magyarországba mintegy 500 önkénytes és 300 nemzetőr, az utóbbiakból kétharmada deák s mindnyájan illően fölszerelve vannak. – – –
Itt is nagyszerű események küszöbén állunk, maholnap nagyszerű cravallunk lesz. A ,schwarzgelb‘-ek bátorul szemtelenkednek. Dobblhof a szegényebb sorsú polgároknak kölcsön általi fölsegélésére alakult egyesületnek szabályait vonakodik a kormány részéről biztosítani, okul adván, hogy száz polgárnak sem hitelezhet egy pengő forintot. Természetes, hogy illy népellenes nyilatkozvány még a legbékesebb polgár keblét is felháborítá, s tegnap este több ezer ember gyülekezett össze a minister lakása előtt a zsidópiaczon, s jogát fenhangon követelte, mit a ministerek naponkint mindinkább eltiporni igyekeznek. Hangzottak erélyes szavak, a minister határozott feleletet ma reggeli 9 órára igért. A nép eloszlott. Ma placatok által tudatja Dobblhof magos neheztelését, az egyesületet nem ,sanctionálja‘, s fegyveres erővel fenyeget. A placatok egy óranegyed mulva mind letépettek, a nemzetőrség, melly ki volt parancsolva, a szolgálatot megtagadta, a kedélyek felhangoltak, a nép csoportosul s lehet, hogy holnapra valahára nagyszerübb tettekre ébredünk.
Doblhof, ugy mondják, eltávozott Bécsből.
Lajos főherczeg csakugyan itten van titokban. Kollowrat, Kübek, Latour, és Pipitz (erre a rosz emberre eddig még igen keveset ügyelt a bécsi nép, pedig ez okozza neki a legnagyobb bajt) esténkint conferentiákat tartanak Schönbrunnban; az elnökséget Z.... .....g asszony, felváltva madame Cibinitől, viszi. –
Ma felszólítások jelentek meg, hogy az alkotmányos polgárok mindenütt tűzzék ki a ,schwarzgelb‘ zászlót s szinte illyen ismertető jeleket is hordozzanak. E falragasztványokat azonban szintazon sors érte, melly Doblhoff hirdetésének jutott, letépettek s lábbal tiportattak!
A bécsi nép ismét ébred, hatalmas tettekre ébred; minden azt mutatja, hogy többé sem ámítani, sem elaltatni magát nem hagyandja. – A császári ,Handbillet‘ Jellasichhoz fölzaklatta őt ismét apathiájából: a dolgok ránk nézve annál kedvezőbb fordulatot nyernek, minél váratlanabb volt ez.
Isten nem hagyja el a nemzetet, melly magán tud és akar is segíteni.
F.
Bécs, sept. 12. Ma a zsidó piaczon krawall van. Oka következő. Bizonyos Swoboda nevü tönkrejutott zongorakészítő, 3 milliónyi részvényt bocsátott ki, olly czélból, hogy ezek szegény iparüzők által (unbemittelte Gewerbsleute) használtatván, nyers anyag, szerszám stb. efféle vásárlásnál kész pénz gyanánt fogadtassanak el, az illetőknek pedig joguk legyen a forgásba tett részvényeket, hetenkénti 1 ft visszafizetéssel törleszteni. A kiadás igen jól ment, de az elfogadásban baj volt, mert ezen utalványokat senki sem akarta pénz gyanánt elfogadni. Ennél fogva neki ment tegnap este a nép Doblhoffnak, és ma ismét, s kivánta, hogy a kormány garantirozza ezen utalványokat. A nemzetőrség nem akart „testvéreire“ bevágni, mert a kérelmező krawall csinálók nagyobb részint szegény iparüzők. S igy betörték az ajtókat a kormány épületben, s még mind egyre követelik a garantiát. A katonaság kirukkolt, a nép nem tágit, Doblhoff igérgeti az ablakból, hogy ministeri tanácsot fog tartani, s igy valószínűleg el fog széledni a nép, egyébiránt van nagy dobolás, lótásfutás, boltzárás, stb. efféle, szóval formaszerinti krawall van.
A magyar ügy iránt a népben még van sympathia. –
– Sept. 13. A krawall növekedik; tíz órakor reggel ismét riadót vertek, Dobblhoffot elugratták. Midőn elindultam, csoportosan tódult a nép a zsidó piacz felé, ,pereat‘-okat ordítván a ministerium és a camarilla ellen.
Mondják, hogy az austriai ministerium, Latourt kivéve, tegnap lemondott. Ez utóbbit Schönbrunnban a világért sem eresztenék el, jó lesz magnak.
Tragicomicum volt, midőn a nép egy rongyos öltözetü egyént, ki őt csendre és nyugalomra inté, s Dobblhoffot pártolá, e szavakkal ugratá el: „Schlagt’s ihn todt den Aristocraten!“
A testőrök szombaton akarnak indulni imádott (de nem szájjal, hanem szívvel lélekkel) hazájukba; ugy hallik, hogy öltözetüket, mellyen mindössze mintegy 80 mázsa ezűst van, derék kapitányuk vissza akarja tartóztatni Krausz minister úr számára. A lelkesedés, melly ezen derék ifjakat hevíti, leirhatatlan; sok köny fog utánok hullni szép szemekből.
A bécsi lapok hangja egyszerre egészen a mi részünkre változott. Rieger, a tegnapelőtti Reichstagban azt nyilatkoztatta: hogy az austriai dynastia csak addig fog fenállhatni, mig a szláv, tulajdonképen a cseh elemnek tetszik; ez a németnek szemét valahára felnyitotta s barátságos kézszorításra nyujtá kezét a magyarnak.
F.
Osztrák országgyülés sept. 11. A tegnapi számunkban már elmondottak után a petitionalis választmány jelentései vétettek föl. A dalmatiai követek közül többen azt kivánják, hogy az országgyülési tanácskozások nyelvökre átforditva, osztassanak ki közöttük, s hogy szavazás előtt a kérdések az ő nyelvökön terjesztessenek elő. Pavliczek hasonlót követel a lengyel és ruthen követek részéről. Lubamirski állitja, hogy a különböző nemzetiségi követek saját meggyőződésök ellen sokat engedtek ugyan át nemzetiségekből; de hogy e miatt nem lehet őket egészen a tanácskozásbani részvéttől megfosztani. Borrosch statusvallást ugyan nem ismer, de azt tudja, hogy egy parlamentaris statusnyelvnek kell lenni. Az inditványt gyakorlatilag sem látja kivihetőnek. Francziaországot hozza föl, hol sem a baskok, bretagneiak vagy elsassiaknak soha eszökbe nem jutott saját nyelvöket követelni. Beszéde közben e szót ejtvén ki: Nationalitätsliebhaberei, a szláv követek között a legnagyobb iugerültséget idézte elő. Rieger egész dühvel rohanta meg őt, nem foghatván meg, hogy a németekből álló kisebbségnek kizárólagos joga legyen, mig a többinek nem. Mi vagyunk, igy szól, a többség, a mi vérünkön, a mi pénzünkön tartatik fen az austriai status, s csak addig áll az meg, mig mi akarjuk. – Minden inditvány, melly e kényes tárgyon fordítani akart, kisebbségben maradván, Pavliczek javaslatára határoztatott: ha 10 kamarai tag kivánja, a szavazás alá bocsátandó kérdések le fognak fordíttatni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi