OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
A genuai ,nemzeti kör‘ szózatot bocsátott a franczia néphez, mellyben többek közt ez áll: „Egyesség és bizalom! Ütött a szabadság órája egész Europa számára, s tőletek függ annak valósítása, francziák! ha fél úton meg nem állapodtok. Keljetek át a havasokon, villogtassátok kardjaitok élét a meleg olasz nap fényében, s nincs hatalom, melly ellentállhasson e két nemzetnek. Éljen a szabad s független Olaszország! éljen a nagylelkű s harczias franczia nép!
Károly Albert nem rég hosszu tanácskozmányt tartott Ridolfival, a toscanai kormány küldöttjével, bizonyosan az olasz szövetség érdekében; s igen hajlandónak mutatkozott annak elfogadására. Egyszersmind kinyilatkoztatá, hogy ő inkább utósó emberig kész harczolni, mint gyalázatos békekötésre lépni.
– Roma. Aug. 26. mind a két ház ülései nov. 15ig elhalasztattak. A pápa ismét annyira visszatért a békés politica mezejére, hogy már Austriávali egyetértéssel gyanúsítják. Annyi igaz, hogy az új kormány több helyt betiltotta a fegyverkezést, s több fegyveres csapatot, mellyek a leendő harczra alakultak, föloszlatott. – Azonban az még bizonyosabb, hogy Olaszország sorsa nem Romában fog eldölni, s nem Romától eldöntetni. Pius magasztossága mellett is semmi politicai határozottsággal nem bír, és ő nem mozdony lesz az olasz függetlenség kivitelének, mint eleinte a világ gondolá, de uszálya Turinnak vagy Lombardiának.
– Livornóban a közcsend aug. 30-kán teljesen helyre volt állva, s nem idegen katonaság befolyása következtében, mert a pisai s luccai nemzetőrség nem akart Livornoba menni s erőszakot használni a nép ellen. A nyugalom a helybeli hatóság s nemzetőrség erélyének köszönhető, bárha fegyvereit még mindig birván a nép, könnyen akár mikor kitörésre kerűlhet a dolog. – Egy nyilatkozványt is küldött a város a főherczeghez, mellyben kimondvan Toscánávali egységének szíves föntartását, némellyek teljesítésére híja föl a kormányt. Például a függetlenségi háborúnak teljes erőbőli folytatására, só árának leszállítására, némelly kormány hivatalnokok fizetésének leolvasztására stb. Ezen folyamodványra felelve a főherczeg kinyilatkoztatá: hogy becsületes békekötés hiányában minden erőből támogatni fogja a közös harczot; a só ára rögtön leszállíttatik; a fizetések szabályzását pedig a nemzeti gyülésre bizta stb.
Lucca. Laugier toscanai tábornok kifakadván a luccai nemzetőrség ellen, s azt leszidván azért, hogy Livornóba nem akart menni a közcsend helyreállítására, ez által a nemzetőrség magát megsértve érezte, a tábornokot elfogta s rabbá tette. Nem tudni, mi történik e különös eljárásból.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi