Zágráb, sept. 11-kén.

Full text search

Zágráb, sept. 11-kén.
Igaz, mit az Agramer Zeitung egyik közelebbi száma mond, hogy 33,000 határőrvidéki, nagy részint fegyverzetten átvonult a Dráván. Ezen hadseregnek egy harmada gyakorlott katona; mintegy 12 ezer ugynevezett Landsturm, többnyire parasztok már utnak indíttattak, mindnyája elláttatik ugyan élelemmel, de zsoldot csak a Drávaig kapnak, mától kezdve pedig, midőn t. i. a Dráván átmentek, naponként 10 krnyi zsoldot kapnak a magyarok rovására. És igy élet halálra harczolandanak. October 21-én e hadsereg Pesten tót országgyülést kiván tartani, mellyen de csak egy magyar szót sem lesz szabad kiejteni, sőt még a magyar nevezetet is eltörölni szándékoznak, és Magyarországnak ezentul ismét Pannonia leszen neve.
Eme nagyszerű szándék, és tervek ellenében ideje, hogy mi is összeszedjük minden erőnket. A legundokabb vandalismus fenyegeti szegény, elárult nemzetünket. Most már, ugymond e felkelők serege, sem a pénz, sem hadügyministeri tárczáknak a bécsi középponti kormányba olvasztása nem elegendő őket visszatartóztatni. Egyenes és egyedűli tervök a magyar fajt egészen kipusztítani, s nekik Pesten tót törvényeket alkotni.
Magyarok! itt az ideje, hogy végre valahára egyesült erővel szegüljünk ellen a barbaroknak, kik minden ok nélkül, a nemzeti legszentebb jogok letiprásával harczot kezdenek ellenünk.
Ideje, hogy Európa mivelt népei is fölébredjenek valahára, s lássák, hogy a vandalismusnak közös erővel kell utját állani, nehogy az, előhaladásával a civilisatiót, s az emberi jogok legszentebbikét, a szabadságot, ujra rabigába verje.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi