NAGYBRITANNIA.

Full text search

NAGYBRITANNIA.
A journalistica tán soha sem tükrözte vissza hűbben a világjeleneteket, mint jelenleg. Ha a politicai nézetek ingatagságáról s az iránytű gyanánt szolgáló elvek hiányáról akarunk magunknak meggyőződést szerezni: a szabad hatalmas nemzetek napi sajtójára kell függeszteni figyelmünket. Az olasz kérdés, melly mind a franczia, mind az angol lapoknak legtöbb táplálékot nyujtott, olly sok homályos vitatkozásokra s naponként ujabb meg ujabb egymással ellenkező rendszabályokra nyujtott alkalmat, minők csak illy criticus, mindent felforgató átmeneti korszak első perczeiben képzelhetők.
Midőn az austriai hadsereg a szabadságukért küzdő piemontiaktól visszaveretett, s Austria kérve kérte lord Palmerston beavatkozását, az ő késedelmezése keményen megrovatott, most pedig, midőn Radeczky zsoldosai győzelmet vívtak ki, az absolutismus elnyomására Francziaországgal szövetkező angol kormány sok oldalról megtámadtatik. Irlandban az ujonnan kiütött zendülés elnyomására a kormány által fölhasznált rendszabályok tapssal fogadtattak, a Times nagy örömében a martialis törvények alkalmazásán ujongatott, a lázadás főnökei befogattak, minek következtében mindenki azt hitte, hogy a parlagon heverő föld dús termést adand, a felsőbb osztályoktól a középosztályig kiterjedt absentismusi ragály megszünik, a burgonyabetegség elenyészik, s egész Irland édenné varázsoltatva, John Bullt panaszaival többé nem nyugtalanítja; s ime, midőn a fiatal O’Connel a repealt megint merészen kezdé visszahangoztatni az összes napi sajtó Irland bajai orvoslására szólítja föl a kormányt, s remélhetni, hogy Russel premier ministernek Irlandbani megjelenése, kedvező eredmények előjeleinek tekinthető.
A schleswig-holsteini ügy, melly szinte európai kérdéssé vált, a cabineti cselszövények, s más meglepő jelenetek miatt, más más szempontból vétetik föl. Az ujabban kötött fegyverszünet napfényre hozta a porosz álnokságot. A porosz fejedelem úgy látszik daczol a német szövetséggel, melly miatt a francziák és angolok rokonszenvére már csak azért is számolhat, mivel a német szövetséges statusok az olasz ügyekbe a franczia és angol kormányéval homlokegyenest ellenkező beavatkozást igértek Austriának.
Röviden szólva, Europa jelenleg az ujabb korszak előhajnalán áll, midőn a homályban a különböző elemeket egymástól jól megkülönböztetni nem birván, csak ösztönszerűleg tapogatódzunk, melly helyzet tartani is fog mind addig, míg a nemzeti, népi és osztálybeli érdekek forradalmának tömkelegét, az igazság sugárai át nem hatják.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi