A verbói táborból. (Nyitra megye felső részében.)

Full text search

A verbói táborból. (Nyitra megye felső részében.)
A nevéről s panslavisticus szelleméről eléggé ismeretes Hurban f. év sept. 19-én mintegy 300 mindennemű s rangú csavargókkal Miaván megjelent, hol a városnak úgynevezett belső része minden tervezeteit hidegen visszautasitá; azonban a külső rész, az úgynevezett irtványosok, kik a hegyekben elszórva mintegy 7000 körül laknak, a tőlök földesuraik által erősen követelt földesuri tartozmányok miatt a nélkül is egészen föl levén bőszülve, rögtön hozzá állottak, mit ő látván, a belső város tanácsát s biráját azonnal letéteté, s a maga embereiből választatott ezek helyébe; mind a mellett azonban e belső város jelenleg is ellenszenvvel viseltetik Hurban iránt. – Innen átjött Brezovára, hol Hurban a legnagyobb készséggel fogadtatott s jelenleg is itt tartózkodik.
A mint e hirek tudomásunkra jöttek, lelkes m. alispánunk Markhoot János felszólítására, a nyitramegyei magyar községek összes nemzetőrei rögtön útnak indulánk, s már sept. 23kán reggeli 9 óra tájban Verbón valánk, Brezovatól csak 3 órajárásnyira, mintegy 1600an.
A lelkesedés seregünkben kimondhatlan, s bizton hiszszük, hogy rövid idő alatt Hurban hűtelen embereivel meg fogja ismerni a magyar hatalmas fegyverét. – Fájdalommal kell megemlítenem, hogy míg némelly tisztviselőink a legnagyobb buzgóságot tanusítják a verbói tábor körűli intézkedésekben, azalatt vannak mások, kik a legnagyobb tétlenségben vannak. Ideje, hogy a nyitramegyei tisztviselőség valahára a vétkes tétlenségből kibontakozzék, s kötelességét teljesítse, mint megannyi jó hazafi. – Egy érsekujvári nemzetőr.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi