AUSTRIA.

Full text search

AUSTRIA.
Bécs. A közmunkák eddigi ministere Schwarzer, bizonyosan azért, mert elég alkalma volt a gyalázatos camarilla alacsony eszközének, a bécsi ministeriumnak, népigázó cselszövényeibe látni, odahagyá ministeri székét s most ujra hirlapja élére szándékozik állni. Ő hivatali eljárása közben sok roszat segitett eszközölni; most lesz alkalma büneit megbánva, a multakat jóvá tenni. A megbántott elvekért kettőzött munkásságot kell azok előmozditására kifejtenie. Elvárjuk nemcsak tetteit, de tetteinek eredményét is. Vederemo!
– A Constitutioban ezeket olvassuk. István főherczeg, ki tegnap egy idegen Einspannerban váratlanul jött ide Fehérvárról, ma ismét elutazott. Utja czélját senki sem tudja. (Mi, ugy hiszszük, hogy tudjuk!) Azt mondják, a főherczeg egy fiatal magas személylyel egy negyed óráig zárt ajtóknál magánosan beszélt.
– A Freimüthige irja, hogy részint Bécsben, részint Bécs körül számos katonaság vonatik össze. A schwarz-gelbek erőnek erejével krawallt akarnak előidézni, hogy a város ostromállapotba helyeztethessék.
Gracz. Sietek önt tudósitani egy nagyszerű és itt még nem látott fáklyás-zenéről, mellyet az itteni democraták tegnap (sept. 22.) az itt a kaszárnyában szállásoló magyar huszárok tiszteletére hoztak. Tömérdek nép gyült össze a laktanya előtt a huszárok lelkes szónoklatokban arra hivattak föl: ne maradnának itt a tétlenség gyalázatában, hanem siessenek hazájukba, az olly gyalázatosan elárult honba, s rántsanak kardot ama nyomorult rabló csoportok ellen, kik az absolutismus parancsára testvéreiket mészárolják, és egész nemzetöket kiirtással fenyegetik stb. Éljen vihar rendité meg a levegőt, s bizton remélhetni, miként a lelkes szavak nem hiában hangzatának el a magyar harczfiak szivében. – F.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi