Verebély, september 17-kén.

Full text search

Verebély, september 17-kén.
Midőn azon ministeri rendelet érkezett megyénkhez, melly szerint nemzetőreink közől 1500, a ráczok elleni táborba vala inditandó, azok kiállítását bizottmányi ülésünkben sorshúzás utján elhatároztuk. Sorshuzás alkalmával voltak, jelesűl a verebélyi járásban egész helységek, mellyek határozottan kijelentették, hogy ők sorsot huzni arra, ki menjen közűlök honunkat védeni, szégyennek tatanák; ők, úgymondják, nyert szabadságaikat, akármelly perczben parancsoltassanak az ellenség elébe, egytől egyig, utósó csep vérükkel is megvédeni készek, s inkább ők keresik meg az ellenséget, mint sem őt határaikba bevárják. Illy szép lelkesedés volt a népben, mig mi közös erővel önszabadságaik erélyes védelmére buzdítottuk, s fegyverben is, mennyire csak lehetséges volt, helységenkint gyakoroltattuk. Azonban őrnagyaink neveztetvén, általánosan azon elvet fogadta el a megye, hogy már most őrnagyok levén, többé a nemzetőrségi ügyekbe kivűlök senki sem avatkozhatik; s mi lett ennek eredménye? az, hogy Klobusiczky őrnagy, kinek kerületébe épen a fentebb érintett lelkes verebélyi járás esett, már 5-ik hét óta sem a nemzetőrség rendezéséhez, sem pedig annak fegyverbeni gyakorlatához még csak előkészületeket sem tett, sőt napról napra folytonosan vadászgatva nemzetőrei közt meg sem jelent; s igy ott is, hol ezelőtt közbenjárásunkkal a fegyveres gyakorlatok folytattattak, legnagyobb részint megszüntek, mert nekünk többé az őrnagyi hivatalhoz tartozó dolgokba, a fentebb érintett bizottmányi elv szerint, avatkoznunk nem lehetett.
A második eset, melly kínosan dulja keblemet, az: hogy midőn az utósó ministeri rendelet szerint, önkénytes nemzetőröknek lehető legnagyobb számmali kiállítása, s azoknak Váczra leendő sürgős átszállítása kivántatott, ismét azon elvnél fogva, miszerint minden nemzetőrségi visonyok egyedül az őrnagyi hivatalhoz tartoznak, az őrnagyoknak bizottmányi ülésünkből meghagyatott, hogy a nemzetőröket lelkesítsék, s hathatósan felszólítsák; közűlök minél előbb, s mennél nagyobb számú önkénytes nemzetőröket kiállitván, azoknak legsürgősb átszállitása a kitűzött gyülhelyre, Váczra eszközöltessék. S ime mi történt? Klobusiczky őrnagy a helyett, hogy a ministeri rendelet nyomán keletkezett bizottmányi határozatnak engedelmeskedve, hazánk jelen vészterhes körülményeiben annyira fontos, s lelkiisméretes kötelességét teljesítette volna, vadászattal, s utazással töltve egész idejét, a fentebbi ministeri rendeletet teljesítendő nemzetőrei közt meg sem jelent, holott épen a neki jutott verebélyi járásnak csekély népességű 4 helységeiben, midőn az előbbi ministeri rendelet folytán 1500 nemzetőr a bizottmányi végzés szerint, sorshuzás által kiállitandó volt, a küldöttség hivatalos jelentése szerint, 121 önkénytes ajánlkozott. És innen ered azon gyalázat, hogy egy ember tétlensége miatt Bars megyéből, melly lelkesedéssel karolta fel a honvédelmi ügyet, miután annak kezelése egyedül és kizárólag őrnagyi hivatalra bizatott, eddigelé Váczra, mint az önkénytes nemzetőrök gyülhelyére, csak egyetlen egy önkénytes nemzetőr sem állíttatott.
Tisztelt szerkesztő úr! lelkiisméretem, s hazafiui szent kötelességem int szives bizodalommal felszólítani önt, hogy eme agodalmas helyzetünk nyerendő orvoslás reményében nyilvánosság elébe terjesztessék; s ekként a nemzetőrségi tanács elnökével közölve legyen, kinek e vészterhes körülményeinken rögtön segitteni hatalmában áll, s ki ismert hazafiuságánál fogva a kellő intézkedések megtétele körül nem fog késni.
Jövő postán, a nálunk szálásoló János dragonyos ezrednek már itt ott ki is tört veszélyes irányzatáról okvetlenül tudósitani fogom; mi e vidéken életkérdés. – Most azért nem tudósitom erről, mert holnap után bizottmányi ülésünk lesz, hol e tárgy bizonyosan szőnyegre kerülend, s akkor mint már nyilvánosság elébe került ügyet, a megyének a feletti intézkedéseivel megküldendem. – Barsi nemzetőr.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi