A szászok.

Full text search

A szászok.
A újonczok összeírását meghagyó belügyministeri rendelet – mint már említők – N.-Szebenben ellenszenvre talált. A városi tanács elhatározá, hogy a felelős ministerium e rendeletét nemcsak félreteszi, hanem még be is vádolja a belügyministert a guberniumnál, a „Transilvania” szerint Erdélynek egyedüli törvényes kormányszékénél, a következő fölterjesztést intézvén sept. 4-kén hozzá: „Midőn a szász nép Erdélynek Magyarországgal 1848-ki majus 30-kán elhatározott uniojáról értesittetett, az egybegyült száz nemzeti egyetem egy ő felségéhez, Magyarország nádorához és az erdélyi országgyülési biztoshoz egy időben küldött kérvényben nemzetiségök, municipiumaik és autonomiájok biztosítását a megállapítandó unióföltételek utján sürgette, és egyszersmind kinyilatkoztatta: hogy e biztosítás elérése előtt az uniót megállhatónak nem tekintheti, és a magyar országgyülésen megszavazott semmiféle terheket el nem vállal.
E kérelemre s nyilatkozatra a szász nemzet nemcsak az uniót tárgyazó magyar országgyülési törvényczikk által volt és van jogosítva, melly szerint a közelebbi uniföltételek a közös magyar-erdélyi országgyülésen meghatározandók, hanem az által is, hogy a szász követek az unio iránt f. évi majus 30-án átadott nyilatkozatukban nemzetiségök törvény általi biztosítását magoknak fentartották, és hogy az unio eddig törvényesen nincs végrehajtva*.
Nem tudjuk, mit érthetnek szász atyánkfiai a törvényes végrehajtás alatt. A magyar országgyülés kivánta az uniót, ő fölsége szentesitette, az erédlyi országgyülés hasonlókép kimondta, s ő felsége ezt is szentesítette. Valljon mi kivántatik még hozzá?
E nyilatkozatra hivatkozni és mellette maradni igen kellemetlen ok adatott néhány óra előtt a tanácsnak.
Míg t. i. az összes száz nép az uniofeltételek s ez által nemzetisége, autonomiája és jogai biztosítása teljesülésének bizalommal nézett elébe: az alázatosan aláirt polgármester a magyar belügyministertől B. 8370. sz. alatt f. évi augustus 29-kén kelt körlevelet kapott, mellyben a még ő felsége által jóvá nem hagyott újonczállítási törvényjavaslat közlése mellett, ez újonczállításnak a katonáskodni tartozó ifjak összeirása általi előkészítése elrendeltetik.
Az alázattal aláirt tanács nem mellőzheti, sőt állásánál fogva kötelességének tartja, egész szerénységgel megjegyezni, hogy e magas ministeri rendelet időelőtti és kivihetetlen.
Itt az időelőttiség hosszasabban azzal motiváltatik, hogy a törvény még szentesítve nincs; a kivihetlenség okáúl pedig, hogy az erdélyi újonczállítási törvény meg nem szünte hozatik föl.
Végre így fejeztetik be e hét világra szóló oklevél: Ez aggodalmaktól megtelve, s egyszersmind kötelezve alattvalóit jogellenes terheltetés ellen védeni, e tanács az igen tisztelt (hochlöblich) országos guberniumhoz, mint Erdélyre nézve egyedüli törvényes organumhoz folyamodik, kérvén, hogy az (hochdasselbe) hatásköréhez képest eszközölje ki, hogy az újonczoknak a magyar ministerium által rendelt összeirása az ez iránti törvényczikk legfensőbb helybenhagyásig elhalasztassék, előbb azonban az unioföltételek meghatároztassanak, s ezekben a szász nemzet jogai, autonomiája, municipalitása és területi épsége törvény által biztosíttassanak, minthogy addig, míg ez meg nem történt, az unio végre nem hajtottnak fog tekinteni, s ennél fogva semminemű terhek el nem foglaltatnak. Kik stb.
Szegény elvakított szászok! Nem látják, hogy őket is ugyanazon camarilla, melly a ráczokat és horvátokat föllázította, eszközül használja gyalázatos czéljai kivitelére; nem látják, hogy midőn a Németországgal egy érdekű magyar elem ellen törekesznek, önmagok alatt vágják a szabadság fáját. Eljő ugyan a kiábrándulás ideje, vajha ne legyen késő! A nagyszebeni szász polgártársakat rövidlátásuk annyira vitte, hogy a ministeriumot az ennek alárendelt s tőle függő Landesguberniumnál bevádolni, s ettől kérni orvoslást elég együgyűek. Ollyanok ők, mint amaz egyetemi tanár ur, ki azt állítá, hogy ha ügye a ministeriumnál kedvezőleg nem intéztetik, ő azt a vármegyére appellálja.
E tettét a nagyszebeni tanács jónak tartotta néhány schwarzgelb kifejezéssel megczifrázva, a többi szász községeket is tudósítani, hol illy exaltált felkiáltások olvashatók: Wir stehen und fallen mit Oesterreich! Heil und Segen der untrennbaren oesterreichischen Monarchie! Heil und Segen unserm geliebten Regenten Ferdinand I. Kaiser von Oesterreich! Szegény, szegény szebeniek. – Sz–i L.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi