Nagy-Bányán is felüté fejét az ármányos reactio!

Full text search

Nagy-Bányán is felüté fejét az ármányos reactio!
s a vidék nagy részét epemirigyként elborítá alacson cselszövényeivel. A reactio élén bizonyos Jovics nevű román ajkú ezredes, Jellachichnak sógora áll. Az elámított oláhság több helyeken gyüléseket tart, mellyekben részt vőn a lázító is, segédével, az oláh kékesdi lelkészszel Gradovicscsal. A nép seregesen tódul Naszodra, a keleti Messiáshoz, Jovicshoz, tőle kérvén tanácsot és segedelmet, az újoncz-állítás ellen, azonban a nép reménye meghiusult, mert a lázító, a helyett, hogy felmentette volna őket a katonáskodástól, ő kiván tőlük minden száz fej után egy újonczot. Minden helységből két ember feleskedtetett, hogy újonczokat szedendnek, az oláh határőrségbe olvasztandókat. A várakozásában megcsalatott nép Naszodról visszajövén, Jovics kivánságára hajolni nem akar, mert úgymond, ő sógora ama rabló csapat vezérének Jellachichnak, ki az alföldön a népet elevenen sütögeti, rabol és gyújtogat.
Ezen lázítónak vakmerősége a szemtelenségig megy. Ő sept. 17-én a kövárvidéki hatósághoz sürgöny által rendeletet küldött, fölszólítván a tisztviselőket, hogy neki az újoncz-szedésben segédkezet nyujtsanak, s ő a csend és rend fentartására mindent megteend. Ő, úgymond, a törvényeket nem akarja megsérteni, hanem a felingerült kedélyeket még csirájában elfojtani.* E hivatalos levél irója azonban nem Jovics, hanem Urbán alezredes vala, kinek minden szava alatt mérges kigyók kárhozatos fúlánkja rejlik.
A reactio ördögi fogásai! ők lázitják fel a szegény népet, s azután képmutató farizeusok módjára ők hirdetik, hogy a csendet visszaállítani törekszenek. Isten! ennyire engeded vinni az embereknek gonoszságát, egy két gaznak engedhet-e, hogy hiú nagyravágyásának a nép milliói essenek áldozatúl.
A fennebbi adatokból láthatja a magyar, miként minden oldalról vész környezi. Hazafi kötelességünk megvélni e hont a sülyedéstől; kötelességünk minden erőnket kifejteni, hadd lássák a világ minden művelt népei, hogy mi magunk erejével is képesek vagyunk kivívni szabadságunkat, s azon nemzetiséget, melly eddig is egyedül maga harczolt itt, a keleti vad csordák ellen.
Van minden népesb helységnek annyi módja, miszerint legalább egy ágyú felszerelését kiállithatja, van Magyarországban elég ércz, a hámorok önthetnek elegendő ágyúkat. A vagyonosb polgár pedig most lehet legszebb áldozatokat a hon oltárára. Rablókkal alkudozni szégyen és gyalázat!
Irja továbbá levelezőnk, hogy Nagybányán a toborzás lelkesen foly, e hó 17-kén fél nap alatt 24-en csaptak fel. Ezek közt egy 16 éves ifjú, midőn a mérték meg nem ütése miatt visszautasíttatott, sírva fakadt, azt mondván, „Vegyenek be csak, hiszen, majd megnövök a táborban.
A sepr. 13-kán tartott közgyülés következő határozatokat hozott az önkénytesekre nézve. 1-ör a beállás napjától kezdve a kiindulásig mindenki 8 pkrt huzand, a kiiduláskor pedig foglalóul 6 pftot kap. 2-or a győzelem bevégeztével haza térendők a személyadótól örökre, vagyonuktól pedig 6 évre mentesíttetnek, a reájok esendő adót a község viselendvén. 3-or a műiparosoknak vándorlási hátralevő idejök elengedtetvén, díj nélkül azonnal fel fognak a czéhekbe vétetni. 4-er a városnak fizetéses tisztei és szolgái távollétök alatt is huzandják fizetésüket, visszatérve pedig előbbi hivatalaikat visszanyerendik. 5-ör a csatában elvérzendőknek özvegyei holtukig naponként 12 pkrnyi, az árvák pedig 16 éves korukig naponként 8 krnyi segélypénzre számíthatnak. 6-or a csatában megbénítottak, ha e miatt kenyérkeresetre alkalmatlanokká tétetnek, mint hadastyányok egész éltökre naponként 8 pkrnyi nyugpénzzel fognak elláttatni. Ugyan ezen ülésből a ministerium 400 gyutacsos fegyvernek ide küldésére is fölkéretett.
Hir szerint a felsőbányai polgárok harangukból készülnek ágyakat öntetni. Ők törzsökös magyarok, valósítják szándékukat. Ha a franczia háború idején lehetett a templomuk ezüstszereit is felhasználni, miért ne lehetne most, midőn veszélyesb ellenség környez bennünket.
Az itteni nemzetőrség is hozott alkalmas szabályokat, u. m. hogy a fegyvertulajdonosok felesleges fegyvereiket nyugtatvány mellett tartoznak általadni, miszerint azokkal minél többet lehessen ellátni. Töltések is osztattak már ki a nemzetőrök közt. E. P.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi