FRANCZIAORSZÁG.

Full text search

FRANCZIAORSZÁG.
Austriát illetőleg. A „National” sept. 25-ki számában, jeles czikket közöl Europa mozgalmairól, s a köztársaság állásáról és viszonyairól. Közöljük kivonatban érdekesbb részét.
A februári forradalom nemcsak a Bécsben s Berlinben kitört mozgalmak szűlanyja volt, hanem kapcsolatban az Olasz- és Magyarországon s az aldunai fejedelemségekben azóta jelentkező tökrekvésekkel – egész éjszaki Europa fölszabadítását megkezdé. – Francziaország, kinyilatkoztatott elveihez képest, tisztel minden nemzetiséget, s becsüli a szabadság érdekében működő mozgalmakat. De egyszersmind szorosan ragaszkodik minden hódítási vágyat magától visszautasítni, s az europai békét buzgón istápolni. – Ez nem félénkségből vagy gyávaságból történik. A köztársaság fönállása, a democrat elvek propagandája erősb tábort képez a nemzet mellett, mint minő vele egész Europában mérközni merne. Maga ez minden órán forradalmat képes mindenütt csinálni. – Az ellenműködő kormányok csak szánalmat érdemelnek. Francziaország jól tudja, hogy az olasz kérdésbeni közbenjárás csak a hollandi s belga követek sürgetéseire fogadtatott el, meg hogy idő nyeressék. Tudja a bécsi camarilla álnok tervét Magyarország kiirtásával Bécsben a democratia gazdag anyagát megsemmítni. – Vagy talán a saját honában népszerűtlenné s hitelvesztetté lett frankfurti gyüléstől féljünk.
A szabadelvű Németország miért lenne ellenségünk? s a porosz király sokkal inkább félti koronáját, mintsem bennünket háborgatna. – Oroszország a zsarnokság lángoló kardja, s bálvány képe a Schünbrunban Zsófia h. asszony kedve szerint beszélni kénytetett császárnak – bir ugyan sok katonával, de nincs pénze. – A czár jobban félti seregét az eszméktől, mint az ágyúktól. És ha csakugyan háborúra kerül a dolog, Gallicziát, s Posent elfoglalhatja, de tovább nem halad. Cseh- és Magyarország pedig szinte ki fogják ekkor függetlenségöket nyilatkoztatni. – Egy magas állásu porosz tisztviselő nem rég azt mondá, hogy egy év lefolyta előtt egész Németország szövetséges köztársaságokká fog alakúlni; sőt ez mindjárt megtörténik, mihelyt Francziaország fegyveres erőt küld Olaszországba.” – Ezek szerint csak nyomorult foltozás az, min most Austria a porladozó királyság elve mellett tenni fáradozik; s előbb-utóbb meghajolni kénytetik a democratia egyetemes győzelme előtt, melly felé egész Europa ellentállhatlan erővel vonatik. – Francziaország bízik igaz ügye győzelmében, s bár sajnálja a népek vére kiontását, nem fél a háborútól sem. Az idő szelleme pedig föltartózhatlanúl elébb elébbre nyomulva, az elvek nagy győzelme közepette Francziaország talán egyetlen talpalatnyi földet sem nyerend; de bizonyára minden nemzet szivesen fog rokonai, s baráti közzé számíttatni” stb. – Anstriát illetőleg mi is akarunk néhány szót.
Lehetetlen mindenkinek szembeszökőleg nem látnia azon forrongást s nyiltan kimondott ellenszenvet a királyság ellen, melly Austria népeit naponként mind inkább megragadja. Nem csoda! A gaz camarilla elárulta, megszentségtelenítette egyenként mindazon érzeményeket, mellyek a nép szivében szükséges támaszai voltak a királyságnak. – Vegyük csak a magyar nemzetet. – A nép szentségesnek tartotta a király szavát, s im azt megtörve látjuk, vele undok játékot űz néhány álnok tanácsnok, s a nép elveszti hitét a király szavához. A nép atyjának hítta a királyt, s im nevében ölik le testvéreinket, perzselik le városainkat; parancsokat mutatnak föl katona tisztjei (például Blomberg, stb.) hogy ők nem tartoznak védni a magyart, csak semlegesen kell magukat viselniök, Jellacsich egyenest a király megbizásából mondja táborát ellenünk vezetni, s megölni ősi szabadságunkat: és a nép miként mondhassa tovább is atyjának a királyt, ha ellenségeink nevével törnek szivünkre. S végre a nép tisztelte a királyt, mert minden jóság kútforrásáúl öt hitte, s ragaszkodott hozzá, mert hűségének váltságáúl nyugalmat s boldogságot vélt nyerhetni: de valljon ha azt látja, hogy a király személyes gyengesége a legborzasztóbb gazságra használtatik föl; s hűsége fejében öldökléssel, rokonai vérével, s egész nemzet igába hajtásával fizetnek, valljon fog-e soká meg nem törni hűsége és ragaszkodása a királysághoz, habár 5-ik Ferdinand joságát tiszteli, s személyéhez hűn ragaszkodik is! – mi nem mondjuk, hogy az osztrák királyságnak már holnap vége, vagy hogy más üdve Austriának a köztársaságnál nem volna, hanem azt igen, hogy az 1548-ban űzött camarillai ármány s árulás egy századdal korábban megingaták az osztrák királyság székét, s egy századdal elébb megérleli népeit a köztársaságra, mintsem ezt bennök a világ szellem kifejleszteni képes lett volna !! –

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi