Hódmező-Vásárhely sept. 27.

Full text search

Hódmező-Vásárhely sept. 27.
Hogy az ármány, melly most, a királyi név palástja alá rejtőzve űzi nemzetünkkel ocsmány játékát, – czélját ne érje; hogy duló csorda véres martaléka ne legyen őseink szent öröke, e szép haza: minden becsületes honfinak kötelessége minden eszközt megragadni. A haza végtelenűl fontos perczeiben, minden igaz magyarnak, szóval, tettel. karral, kitől mikjént telik, közre kell munkálni, hogy a vészben forgó haza megmentessék.
E nagy és szent czélra hítt föl Kossuth, 70. számában, minden magában erőt érző honfit, midőn „honvédelmi társulatok” alakítására szólít bennünket, melly feladatáúl tűzné, a népet, elárult hazánk helyzetéről fölvilágosítni, viszonyaink tiszta ismeretére vezérelni, s a honpolgárokat a meggyőződés alapján, hazafiúi kötelességük teljesítésére lelkesíteni.
Városunk értelmisége meleg részvéttel karolá föl e szent ügyet, s lelkes buzgalommal oda munkált, hogy minél előbb, s minél nagyobb számban megalakíttassék a honvédelmi egyesület. Meg is alakúlt az f. hó 24-kén, s miután a működéseiben követendő irányt illetőleg, a középponti társulattal összeköttetésbe jövén, megnyeri az egyformaságra vezető utasítást, munkálódását legrövidebb idő alatt meg is kezdi. Az eredményről tudósítni fogjuk a közönséget. – Vincze Sándor.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi