AUSTRIA.

Full text search

AUSTRIA.
Bécs, oct. 1. Az itteni hangulat nagyon feszült. A tisztábban látók a minden oldalról előnyomuló reactiótól, s annak anyagi hatalmától tartanak;
a reactionáriusok nyiltan és titokban a satus quo fentartásán munkálódnak s a lehetőségig ügekeznek a statuspolgárnak politicai jogait megcsonkítani. Az udvarnál a camarilla nagyban űzi alkotmányellenes cselszövényeit, s a fejedelmet a trón és népei érdekei közti meghasonlásra birja. A nép műveletlenebb része az igaz és hamis hírek által nádként lengettetik, s képes a legegyügyűbb eseményeket majd igazságnak, majd pedig reactionak tartani. Tiszta fogalmat a statusirányról nála nem kell keresni. Ő azon pártnak válik eszközévé, melly ügyesebben tudandja fölhasználni.
Most naponként attól rettegnek, hogy a város ostromállapotba helyeztetik. A kormány ellenséget lát ott, hol nincsen; ellenben léptei úgy tekintetnek, mintha a várandó ostromállapottal már is egybefüggésben volnának. Igy átalános azon hiedelem, hogy a déli és északi vaspályáknak telegraphokkali egybeköttetése csak azért történt, hogy adandó alkalommal a kalonaságot mielőbb egybejiuhassák. Mások ismét azon véleményben vannak, hogy Bécs ostromállapotba helyeztetése nem egyébből fog állani, mint kiéheztetésből. Az aula tekintélye a közép regioban ugyan megcsökkent, de annál nagyobb az alsóban.
– A Wiener Zeitung hivatalosan közli, hogy az aradi várőrizet tisztikara az aradi várat neutralisnak nyilatkoztatta ki. – Jól van, jól!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi