PEST, OCT. 4-kén.

Full text search

PEST, OCT. 4-kén.
Jellachich Magyarország hódítója (?) horvát-slavon-illyr stb. országok nagy Sándora, s a bécsi camarilla istentelenségének büntető ostora, a szegény magyarkák, a rongyos honvédek s gyáva nemzetőrök tábora elől csúfosan megszökött.
Megszökött pedig egy kis fél napi hadi mulatság után, megszökött a fegyverszünet becsületbeli tilalma ellenére, s megszökött – furcsa véletlenből, épen azon napon, mellyen a prófétai szellemű zágrábi hirlap dicsőséges bevonulását Pestre megjósolá!
Hol van a nagy Ilyrország Batu kánja, hova lőn a vérsipkás szerezsánok világhódító serege? S a camarilla istentelen hatalmának ifju óriásokból összeállított tábora?
Megszökött és megszöktek – éjjel, titokban, szégyen levertség és gyalázat hosszu kiséretében!
És pedig e szegénynek csúfolt, gyávának káromlott, s kiirtásra érettnek gondolt nemzet még nem is harczolt; csak fölkelt mint álmából fölzaklatott oroszlán, – s csupán haragjának erejétől, szétfutott a nagy horvát, slavon, illyr stb. győzhetetlen tábor.
Illyen az igazság hatalma, illyen a nemzet mindenhatósága ha akar; s igy jár a gazság, igy az árulás – ha szemébe mernek nézni, magától elijed s megfutamodik.
Azonban a vész még nem vonult el hazánk egéről, s úgy látszik a lázadás förgetege csak azért választott oldalirányt, hogy ujabb villámokkal terhesülten térjen vissza pusztítni e hazában! Erőnk nagyságát látjuk, de azért ne legyünk elbizakodottak; s az ellenség gyengesége ne tegyen dülyfösökké, mert ez hinárszára az ördögnek, melylyel győzelmünknek akar hurkot vetni. Góliát dölyfös volt, s lesujtotta a kicsiny Dávid; Jellachich sept. 9-kén egész Magyarország hóditásával dicsekedett, s a lenézett magyar seregnek néhány zászlóaljától megfutamlott.
Ne legyünk túlbizakodók – de annál kevésbbé kicsinyhitűek.
Mi épen nem búsulunk Jellachichnak körmeink közől lett kisikamlásán, sőt tova barangolásától az országban – ha rajta nem is örvendünk, a haza pusztitása miatt, gazdag vigasztalást reménylünk.
Az teljes lehetetlenség, hogy elébb utóbb meg ne semmisüljön, s mennél később s több vidék befolyásával történendik, ez annal gyalázatosb lesz a camarilla gaz számitásaira nézve, s annál jótékonyabb hatással lesz a népre, azt nemzeti függetlenségünk s szabadságunk további akadályainak lerombolására fölhasználhalni.
A merre Jellachich halad, pusztításai nyomain annál elevenebb zölddel fog kisarjazni a nép öntudata, meggyőződése, hogy Magyarország teljes önállósága nélkül élete egy napig sincs biztosítva, hogy az országon kivűl lakó király legbecsületesb személyében sincs elegendőleg biztosítva e nemzet szabadsága. S hogy annak megodása, ha valljon a jelen birodalmi viszonyok között kívánatos-e tovább is fönmaradnia, halaszthatlan életkérdése nemzeti fönmaradásunknak!
Hadd barangoljon még egy keveset Jellachich. Megölni jött nemzetisegünket, és harczi tárogatójával ő maga támasztja föl halottaiból régi dicsőségünket!
Ha Bécsnek nyomúl, segély helyett halálos döfést visz az osztrák camarilla fekete szivének. Talpra fog állani mindenütt a szabadság tábora; s bár mennyi katonaság övezze Bécs vidékét, áttörend rajtuk a győzelem, mellynek bajnokai, Páristól Oláhországig rég keszülnek nyíltan is szembe szállani az ármánynyal.
Szemeink gyengék belátni a jövendő homályába, s elménk gyarló, jóslatot mondani az egymást kergető nagy események fejleményeiről. De nem lehetetlen, hogy Jellachich közeledtére Bécshez, egész Austriában megkezdődik a rég szított szabadság, s régi szolgaság közötti harcz. Ha pedig Austria önmagával harczba keveredik, csak egy lehetőséget látunk tisztán: Austriának Németországbai beolvadását, s a birodalom szélporlását!
Jellachich a dynastia becsülete (!) régi méltósága visszaállítására (?) mondá hivatva lenni seregét; s lehet szolgálat helyett épen a legnagyobb veszteséget fogja neki okozni.
Hogy pedig Győr felé lett vonulásával táborának osztrák seregekkeli szaporítása volna a czél, s igy összesített erővel akarná ismét kiirtásunkat megkisérteni, ezt lehetségesnek nem hiszszük. – Annyira a királyi gyengeség még sem terjedhet, hogy saját népe ellen nyilt háború viselést engedjen; s önnön seregével tiprassa szét azon szentséges esküt, mellyel e nemzet törvényeinek tiszteletben tartást fogadott! – És ezt hitünk szerint vérrel is gátolná Austria józanabb része, ki már is átlátja, hogy ha a régi zsarnokság egyik lábát a mi nyakunkra illeszti, holnap másikkal az övére fog hágni. Sőt, ez ellen okvetlen fölkelne egész Európa, nem csak a diplumatia toll-fegyverével, de a hatalomnak erejével is, mert ennyire a királyi tekintélyt meggyaláztatni s egy alkotmányos népnek illy elnyomását elnézni, annyi volna, mint a királyokat népei hóhéraivá törvényesítni, és a népeket kétségbeesésig ingerelni a királyság ellen, mellynek első alapja a fejedelmek becsületessége!
És ha a camarilla mégis képes volna ezt tenni, V-ik Ferdinánd személyes becsületességét igy compromittálni egész világ előzt, s a király beteges voltával illy alacsonyan visszaélni. –
Akkor csak egy kötelesség marad fön a magyarnak „csatát csata után ujítani, mig utósó emberig elvész, vagy kivívja nemzeti szabadságát s függetlenségét.”
Azért legyünk talpon, s fegyverrel a kézben várjuk a jövőt, hoz-e becsületes békét, melly igazságos követeléseinket kielégíti; vagy becsületes harczot, mellyel nemzeti létünket megvédjük, s szebb jövőnket biztosítsuk. – A. E.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi