NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Berlin sept. 28. A mai nemzeti gyülés, úny látszik, egy újabban bekövetkezendő harcznak volt kezdete. Töbe ugyanis a végett interpellálta a ministeriumot, valljon a halálbüntetés megszüntetését tárgyazó törvényjavaslat felsőbb helybenhagyás alá terjesztetett-e már? s ha igen, mi olnál fogva nem hagyatott helyben? Az interpellatiót a közép és a baloldal támogaták. Töbe: az elöbbeni igazságügyi minister Märcker maga olly fényes szónoklatot tartott a halálos büntetés eltörlése mellett, mellynél jobbat ezen gyülésben a tett ministeriuma még nem mondott (a jobb oldal dühöng, a bal helyesli). Märker azonban akkor a halálos büntetés megszüntetését nem átalában, hanem azonnal kivánta, s megmutatá, milly kivánatos, hogy a nemzeti gyülés ezen határozata mielőbb életbe léptessék. S ime 7 hete már, hogy határozatunk helybenhagyását várjuk. Miért nem látott a törvény napvilágot? A minister nem adhat ugyan a törvénynek törvényes erőt, de kötelessége azt siettetni. – Az igazságügyi minister válaszában azt mondja, hogy azon törvényjavaslat azért nem szentesittetett, mert illy fontos tárgy több oldalróli meghányást igényel, s a büntető törvény álalános reformját kell bevárni. – A ministernek ezen lealacsonyító válasza az interpellalót nem elégitvén ki, a kérdés további tárgyalását inditványozta; Töbe, a centrum azonban elhagyá őt, s igy a baloldal kissebbségben maradt. – Lisiecki és Temme az előbbenihez hasonló interpellatióval léptek föl, de ők is megbuktak, minek folytán az utóbbi a holnapi ülésben következő inditványát szándékozik megalapítani: a nemzeti gyülés nem egyezik meg abban, hogy a ministerium a halálos büntetést eltörlő törvény kihirdetését elhalaszsza. – Sept. 30-ról irják, hogy ezen inditványt egyelőre visszavonták az illetők, miután az igazságügyi minister oda nyilatkozott, hogy a kormány nem szándékozik ezen törvény kihirdetését elhalasztani, csak néhány pont fölött kiván még a ministerium tanácskozni, melly véleményét aztán legfölebb 8 nap mulva a gyülés elé terjesztendi.
Ugyan e napi ülésben D’ Ester követ a kölni események végett lépett föl, s inditványozta, hogy a város az ostromállapot alól oldoztassék föl, s az ott működött vezér Kaiser és Engels ezredes eljárásokért feleletre vonassanak. A tárgy most egyelőre elhalasztatott; azonban a pártok kemény harczra készülnek.
– Legujabb tudósítások szerint Hecker csakugyan útban van Észak-Amerikába.
A republicanusok újabb felkelése, úgy látszik, teljesen elnyomatott, Lörrachnáli megverettetésük után nem voltak többé képesek magokat összpantosítani. Vezéreik nagyobb részt elfogatván, a szétfutók kegyetlenségekre s rablásra vetemedtek, mi a lakosok ellenszenvét teljes mértékben kifejté ellenük. Ők magok fogták el Struvet is nejével együtt, kit, midőn a helységeken keresztül kisértek, csak nagy nehezen lehetett a felbőszült nép dühétől megvédeni. – A badeni király mindazon kerületeket, hol lázadás mutatkozott, ostromállapotba helyezte.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi