Győr, oct. 7.

Full text search

Győr, oct. 7.
Eddig nem vala alkalmam irhatni, mert folyvást táboroztunk és kutattuk Jellachichot; az éjjel átjővén Győrön a város kivilágítással üdvözlött, de hiányzott azon lelkes magyar vendégszeretet, mellyel a tataiak fogadtak; a nép ugyan az utczácon járt fel s alá, de csak egy pár „éljen” hallatszott; nagyobb részt egyjedvüen s talán csak kiváncsiságból járt fel s alá, pedig Jellachich egy pár nappal ez előtt ugyancsak meg róvta ám a győrieket, mintegy 200 ökör és 700 akó bort requirált. s azonfelűl katonái a külvárosokban derekasan requirálták a szegényebb polgárok malaczait.
Az éjszakát – már most 3-dikat – itt is szabad ég alatt töltöttük. Ma reggel hire jött, hogy Jellachichot minden felöl körülveendjük, közel van táborunkhoz serege. Mieink száma itt a táborokban, közel 50 ezerre megy. Mindenki harczszomjasan várja a támadás perczét. Illy lelkesedést nem láttam soha, egész nap megyünk már 7-ik napja. – Néha reggeli 5 órától dél.ut. 2 óráig s esti 7-tól éjfélig, és mikor fáradtan pihenni akarnánk néha még csak akkor küldözgetnek a szomszéd helységekbe, fáért és szalmáért, viz dolgában különösen roszul vagyunk.
Tegnap Ácson egy futárral találkoztunk, ki a már ismeretes kir. rendeletet viszi, minél fogva Récsey ministerelnökűl. Jellachich pedig hadi kormányzóul van kinevezve, a mint e hír táborunkban elterjedt: általános lett az ingerültség, s még a vidéki parasztság is ugyan csak keményen nyilatkozik a király ellen. A népfelkelés itt is megtörtént, megy ifja, örege, kaszával, vasvillával.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi