Harczias mozgalmak a nagykunoknál.

Full text search

Harczias mozgalmak a nagykunoknál.
October hónap 7-ikén indultak táborba tőlünk nagy kun Madarasról lovas-nemzetőreink.* Néptenger hullámzott utczáinkon, s átkozta a nép a királyi udvart, mellyel az eláradt keservek egyedüli forrásának tart, s bőszülten kérdezé egymástól: hát még is él a király, ki gyermeke szívébe mártotta a gyilkoló kést? Sok volna leírni népünk ingerültségét a fejedelmi ház iránt, mi azt mutatja, hogy a jól iskolázott nép föl tudja fogni a dolgokat, s az ármány vele czélját soha nem érheti. Az induló lovassághoz, melly szilaj méneken, férfias bátorsággal robogott el előttünk, idősb lelkészünk*, a következő rövid, de szívből fakadt beszédet tartá:
Lovasságról levén szó, eszembe jut, hogy a derék Heves-megyében csak az egy Fehér Lajos adott egy lovat. Nem dicsekedésképen mondom, de lehetetlen meg nem említenem, hogy mig sok megyék feledkeznek a hazáról, addig a jász-kúnok mindenöket – mint tőlök telik – igyekeznek a hazának áldozni. A jász-kúnok már 66 lovat is adtak ágyúk alá. Ez ugyan nem valami sok, és többet kell még tenniök. De hol vannak, megyei földes urak, a ti szilaj méneseitek? hol vannak, dús polgárai e hazának, a ti számfeletti lovaitok? vagy talán az ellenség alá szántátok?! – N. N.
Ki a népet már több izben lelkesittete, buzdította s legközelebb ama vezérigékről tartott beszédében: „Kicsoda az Ábimélek, hogy szlgáljunk neki, avagy nem ez a nép-e az, mellyet már megútáltál, menj ki kérlek most, és hadakozzál ellene.” – N. N.
„Polgárok! a haza szólott hozzátok, büszkék lehettek reá, hogy megértettétek a szaggatott keblű anyának, a hazának szózatát. Most válik meg, ki az igaz magyar ember, ki a hazának igaz gyermeke. Nem elég csak ajkainkon hordozni a haza-szeretetet, de szívünkben kell azt érezni, s tettekkel megbizonyitani. – Elmentek, hogy harczias tekintetetek megemészsze a pártütőket. Elmentek, hogy szablyátok élével irjatok a bőszűlt csorda elébe törvényt és igazságot. Elmentek, mint hírnökök, megvinni a hazának, hogy készen állanak, utánatok mennek a nagykúnok ezerei, s meg fogják mutatni, mikép kell bánni a vérebekkel, mellyek az ártatlan nemzet testébe haraptak; meg fogják mutatni, hogy van még egy magyar faj, mellyet az őskor vérbölcsőben nevelgetett, mellynek szíve honszeretettel dobog föl, s keblébe láng betűkkel van fölírva: ,”Védd hű karokkal hazád és szabadságod” –; meg fogják mutatni, hogy szabadságunk fája, ha bár vérharmattól öntözve is virágokat fog nyitni a jelen és utónemzedéknek. Föl tehát, fegyverre polgárok! az igazság ereje meg fogja edzeni karjaitokban a fegyvert, és ti győzni fogtok, s a haza, a nagy-kúnok becsület-koszorújába ismét egy emlék-virágot tűzend föl. Isten veletek! nem sokára együtt leszünk, szerencse, dícsősség hordjon benneteket szárnyain. Isten veletek!” Ekkor éltetve a hazát lovagjaink derűlt kedélylyel indultak a harczmezőre. – N. N.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi