Szilágy-Somlyó, oct. 10.

Full text search

Szilágy-Somlyó, oct. 10.
Városunk és Kraszna megye mindeddig meglehetős csendességben élvezvén alkotmányos szabadságát, a bécsi camarilla figyelmét ki nem kerülheté, s az ezer fejű ide is elküldé hadjáratát.
Folyó hó 2-ika éjelén az itt szállásolt Thurszki ezredbeli néhány katona, s az ezek közől az önkénytes honvédek sorába átállott legénység között véres öszszeütközés történvén: a még akkor éjjel eltávozott századosok e hó 6-án késő estve, s minden előleges hiradás nélkül, két század Károly Ferdinánd gyalogsággal, s egy könnyű lovas csapattal Erdélyből városunkra jött, az őrségen volt nemzetőröket elszélyesztették, az őrtanyát s a városunkban levő régi várat és raktárakat elfoglalták, a bámészkodó népre többszöri lövéseket tettek, s vezénylő főtisztjök városunkat legkisebb motszanás esetében porráégetéssel fenyegette. Másnap városunkat a nemzetőrök közt kiosztva volt kincstári lőfegyverekért házanként kikutatták, s ezeket elszedték. E tettükben nem vala szent előttük maga a vallás is, és a lőfegyverekért a refurmatus templomot is feltörni szándékozván, midőn a segédlelkész az ajtókat feltárni önkényt sietett volna, egy katona minden szó nélkül puskájával főbe ütötte, s a megfutamlottnak utána is lőtt. A lakosokat mindennemű méltatlanságokkal illették; az itt ott látott önkényteleket haza utasíták, kigúnyolták s nyiltan lázasztották Jellachich és a reactio részére. Ugyanezt tevék jövő és menú útjukban, s a falusi megijesztett lakosokat Naszódra kétfejű sasért utasíták, az ezt nem teljesítőket végveszéllyel fenyegetvén.
Huszonnégy óránál tovább tarták illy ostrom alatti állapotban városunkat, s miután a várbeli raktárt merőben kiüríték, miként éjjel jöttek, a szerint éjjel is távoztak el, az itt volt Thurszki-féle katonaságot is magukkal elvivén. Ezen katonai csoport tisztjei mondása szerint, Közép-Szolnok megyéből is magához vevén az ott szállásoló Thurszki ezred két századát, Beszterczére menend a hű szászok védelmére. Szegény elárult hazám! mivé kell lenned, ha még saját fiaid is képesek magokat beteg királyunk nevében a hon szabadsága elnyomására, s a békés nép fellázasztására használtatni! Hogy őszinték legyünk, meg kell vallanunk, miszerint a folyó hó 2-ika éjelén történt véres összeütközés a toborzó kormánybiztos erélytelenségének is tulajdonítható, ki az önkényteleket nemcsak kellő fegyelem alatt nem tartá, sőt maga szabadítá föl a katonák megverésére; s az összeütközéskor is a magok megadására ajánlkozó katonák átvételére megjelenni, és a felbőszült nép lecsendesítésére tekintélyét felhasználni elég bátor nem vala; véres boszút lehelle ezért a dúló katonaság öszszes legénysége, s szerencséje a toborzó biztosnak, hogy ezt eltávozásával megelőzé; igy boszújok tárgyára nem találba, megelégedtek háza kikutatásával, s az egyes lakosok boszantásával és botrányos ijesztgetésével.
E lázasztó katonai hadjáratnak fő czélja a nép elrettentése és bujtogatása levén, a vésznek jelenségei már is itt ott mutatkoznak; nem egy helység készül már kétfejü sasért Naszódra, s aligha el is nem küldöttek. A megyei nemzetőrsereg két százada a mindeddig elhanyagolt s a tegnapi és tegnapelőtti napokra kitűzve volt tisztjei választását megtagadta az őrnagynak. A tudatlan nép nem képes magát tájékozni; s különben is kellő egyetértés, s a tiszti karban szükséges erélyesség és népszerűség hiányzik. A megyében jelenleg semmi katonai erő; a nemzetőrseregben nem a legjobb hangulat uralkodik; magában városunkban is a nemzetőrök közt semmi fegyelem, sőt tisztjei iránt nagy a bizalmatlanság; lőfegyvereink sehol é s semmi; szóval, csak az isteni gondviselés óvhat a veszélytől. Fölhivjuk tehát Kraszna megyére is a kormány figyelmét, s hatályos rendelések tételére addig , míg késő nem leend. – Zádori.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi