FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
Egy kis fölakadásunk van! Szeretnénk, ha valaki megmagyarázná nekünk: mivel érdemlették a hadügyministerium hivatalnokai azon különös kitüntetést, miszerint ők, a status által, a katonaság (és bizonyosan nem fogalmazók, gyakornokok és irnokok stb.) számára készíttetett köpönyegekből, fejenként egy egy tisztelet példányban részesülnek. A nevezett ministerium hivatalnokai, az igaz, nincsenek százával; de mégis különösnek tetszik nekünk ez adakozó bőkezűség épen most, midőn csak e napokban hallók az országgyülésen panaszkodni Kossuthot, hogy milly nagy gondot ád ideiglenes kormányunknak, a naponként szaporodó honvédek felruházása. Nem is tudtak volna e tényt elhinni, ha, csak mint kósza hír jutott volna hozzánk; de miután épen egy olly fogalmazótól hallottuk, ki szinte maga is részesült illy köpenyeghonoráriumban: nincs okunk fölötte kétkedni. Azért ismételjük, szeretnénk, ha e talányt nekünk valaki megfejtené. Ajánljuk e dolgot a kormány figyelmébe.
– A budavári térparancsnokság személyzete, föleskettetett az alkotmányra, mert egyéneiben senki sem bizott, nem, maga az egész Buda városa, mint ezt közgyülésileg is kinyilatkoztatá, s a felsőbbségnek kijelentette, hogy félti ezek kezében hagyni a várőrizetet. Most tehát megesküdtek, de valljon elég-e az illy keserves időkben, mikor a király maga megy elől, megmutatni, mikép az adott szót akkor lehet megszegni, mikor tetszik. Becsületes emberekkel vegyük körül magunkat uraim, kik tetteikkel érdemlették meg bizalmunkat; s félre az ollyanokkal, kik még akkor is ártatlanoknak vallják magokat, midőn az ellenkezőről irásos bizonyítvány van a közönség kezében. Tettekben szóljon a becsületrőli documentum!
– A horvát foglyok közől kiválogatták az öregeket, s tegnap reggel útnak bocsátották őket hazájokba; adván melléjök védsereget is, melly az elpusztított falvak keseredett lakóinak netalán kitörhető boszújától, ótalmazni fogja e szerencsétleneket. Ezen emberi bánásmód, szeretjük hinni, csak nevelni fogja a horvátok rokonszenvét irántunk; mert a kaszárnyákban is átalában olly szelíden bánnak velük, mintha nem foglyaink, de vendégeink volnának. Meg is érdemli olly nép a kiméletet, mellyel csak agyon lövetéssel lehetett arra venni még a csatában is, hogy seregeinkre tüzeljenek. Csak beszédbe kell eredni e nyomorú emberekkel, s megborzadunk a kényszerités kegyetlen eszközein, mikkel hazájoktól kiűzettek.
– A napokban volt alkalmunk látni egy Jellachich-huszast. Egy pénz formán kerekre vágott papiros ez, ráirva 20 xr. C. M. Valljon illyen ércz terem Horvát-, Dalmát- és Tótországok gazdag bányáiban? ... A hatalmas bán pénzverő háza, úgy látszik nem szokott pengőben fizetni.
– Tegnap délben érkezett meg egy csapat önkénytes a lajtha melléki táborból.
– Ugyancsak tegnap 11 órakor d. e. indult Kossuth, 1200 nemzetőr födözete alatt a lajthai táborba, hova tegnap előtt már 24 ágyút szállítottak tüzéreink. Ha seregeink Bécs környékén, Jellachich és Auersperg összevont hadával meg fognak ütközni e csatának ránk nézve, jobbra vagy balra, de mindenesetre döntő hatása lesz. És a sok ezerekből álló nép, melly reggel 9 órakor már ellepte a Duna partját, elfogúlt kebellel, s nehéz aggodalmakkal bocsátotta e veszélyes útra azon férfiút, kiről a mennyire érezzük mi, hogy e súlyos napokban „isten áldása” – az ellenség épen úgy tudja, hogy rá nézve „isten ostora.” – Sz. K.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi