Kolozsvár, october 12-én.

Full text search

Kolozsvár, october 12-én.
Legközelebbről ollyasmit irtam volt, mikép nyilt oláh-lázadás örvényében állunk. Állításomat szigorúan tanúsítják a mindenfelé mutatkozó oláh mozgalmak. Igy legközelebbről Kolosmegye Báré nevü helysége levén a körül fekvő oláh falvak lakóinak gyülpontjáúl kijelelve, hogy szerencsétlen tribunusaik által (uj méltóság a hajdani Róma gúnyolására!) tribusokra osztassanak, fegyverzetök számba vétessék s lázadási utasítványaikat megkapják: a dolgok kitörés pontján állottak. Azonban tegnap-előtt estve (oct 10.) mintegy kétszáz honvéd s ötven Hunyadi-lovag csendben ellenök indíttatott, kik tegnap hajnalban Báréba toppanván, egészen váratlanúl meglepték a magyar faj kiirtására törő rakonczátlan vad-csordát. Az ezekrekre menő lázadók közől mintegy 8–10 poklokra szállt, számosan megsebesíttettek; mire derék vitézeink lefegyverzék e galád népsöpredéket, s ugyancsak tegnap délután szerencsésen vissza is érkeztek városunkba, magokkal hozván a majom-tribunusokat: Baternait és Simonicsot, valamint a két szekérre telt oláh fegyverzetet, u. m. puskákat, húsz váltó krajczáros lándzsákat, vasvillákat, kaszákat stb. – A nép méltó dühétől alig lehetett védni annyira az ujdon sült tribunus urakat, hogy éltök rögtön ki nem oltassék, s csak is azon cselfogással nyerhetének bitóhaladékot (Galganfrist), hogy – mint Falstaff – arczczal a sárba borultak s holtaknak szinlék magukat! Most a megyeház udvarán szabad ég alá kikötve, várják halálos itéletöket, egyiköknek testvérével hárman. Ez tudniillik kocsisi minőségben tevén szolgálatot az imperium daco-romanum nagyreményű tribunusai, s illetőleg testvére körül: lóháton, epedő szívvel, kémlődött utánuk egész Kolosvárig, mintha kérte volna őket:
Ich sey, gewärt mir die Bitte,
In eurem Bunde der Dritte!
s mi, egy szemes és virgoncz honvéd segélyével szerencsésen meg is történ. – S különös találkozása az eseményeknek! e gazficzkók „kiköttetése” perczében érkezének hozzánk a dicső placatok, 428mellyek Latournak, a magyar birodalomban űzött minden gazságok nagymesterének „felköttetését” hirdetik. Az örömhírt legott ezer meg ezer utánnyomott placátok juttatták köztudomásra. „Él még nemzetem istene!”
– October 13. Kolosmegye rögtön-birósága ma reggel 7 órakor mondá ki itéletét a honvédeink által nyakon csipett oláh lázadók felett. A birói vizsgálat utján felmerült adatok ez ügyre vonatkozó közelebbi tudósításomat némileg változtatván, a dolog állását még egyszer igen röviden érintenem kell.
Baternai, vagy igazi nevén: Tyivorán Sándor, saját elismerése szerint a szebeni comité tagja, a balázsfalvi oláh gyűlés elintézése nyomán a magyar elemet tökéletesen el kivánván nyomni, mint 100 mezőségi oláh falunak praefectusa, önfejüleg tribunusokat nevezett ki, gyűléseket tartott, tribunosai által a nép felfegyverzését eszközölte, azt a magyar tisztviselők kormánya alól fölmentette, a magyar ministeriumnak tartozó engedelmesség megtagadását nyilváníttatta, szóval a legnyilvánosabb pártütés zászlaját üté föl, több hasonló minőségben működő „praefectus” czimboráival együtt. A világért sem kell tehát hitelt adni Drágos képviselő azon közelebbi nyilatkozatának, mintha az erdélyi oláhság csak az összeirás meggátlásáért lázongana. A Tyivoránnál lelt oklevelekből napnál világosabb, hogy czéljok nem kevesebb, mint az itteni magyarság tökéletes kiirtása, s egy önálló, legfölebb Austriától függő Oláhország, vagy szerintök: imperium daco-romanum felállítása. Az érintett oklevelek az elágazott összeesküvés minden szálait kézbe juttaták. –
A kiszolgált praefectus úrra s a kegyetlen tribunus, Simonics Lászlóra – kit közelebbi levelemben neveztem vala – halál mondatott. Mire e soraim kiindíttatnának Kolosvárról: ök függeni fognak. Kocsisok nem Simonics testvére, mint utósó tudósításomban irtam volt, hanem Turk Ambrus, a katonai oláh esperest fia. Ezt teljes próba hiányából a rögtön-szék nem itélheté el, hanem az őt s családját nyomó terhes gyanú következtében rendes biróság fenyitéke alá adatott. – Krizbai Miklós.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi