NÉMETORSZÁG.

Full text search

NÉMETORSZÁG.
Frankfurt, oct. 12. A mai ülésben Eisenmann a végett interpellálta a ministeriumot, valljon helyesli-e, hogy Austria részéről német seregek küldetnek Magyarországba? A feleletet nem tudjuk megirni, az illető minister nem levén jelen a gyülésben. – Ugyanazon követ kivánja továbbá, hogy a központi hatalom a nemzeti gyülés által felszólíttassék s felhatalmaztassék néhány birodalmi biztosnak az austriai udvarhoz küldésére, kik az austriai és magyar bonyodalmakat a szabadság szellemében és a magyar alkotmány alapján kiegyenlitsék. Nem tartatott sürgősnek! – Wesendonek 34 követtársával egyetértve a birodalmi ministert fölszólíttatni kivánja, hogy azon ministerialis határozatok, mellyek a legújabb austriai eseményeket tárgyazzák, a ház elé terjesztessenek. Wiesner s több mások a nemzeti gyülés által kimondatni kivánják, hogy a központi hatalom által Austriába küldendő hadseregnek ellene van. Schüler törvénytelennek kéri tekintetni mindazon lépéseket, mellyeket a központi hatalom az austriai ügyekben teend. Mind a három inditvány, mint nem sügős elmellőztetett.
Frankfurtból oct. 12-ről következőleg irnak a Nürn. Correspondentnek: azon hír, miszerint 60,000 porosz s 20,000 bajor sereg volna Austriába küldendő, a mai ülésben elterjedvén, a baloldalt fölriasztá, s interpellatiók keletkeztek, mellyeknek czélja az volt, hogy a nemzeti gyülés reá birassék, a hős lelkü bécsi democraták ellen küldendő sereg visszatartóztatására. Mind a három interpellatio sürgetősnek mondatott, azonban egyedül a baldolal által támogatva, a gyülés által elvettettek, következőleg czéljok elveszett. A bécsi véres eseményekhez nagy következményeket kapcsolnak az ultraradicalok, miért is folytonos feszültségben vannak. Annál nagyobb aggodalmat helyeznek azonban a birodlami hatalom közbenjárásában.
Schmerling ülésben következőleg nyilatkozott: a ministerium az austriai események fontosságát elismerte, s teljes figyelemmel kisérte. Annak következtében tegnap estve kellőleg intézkedett s intézkedései a birodalmi kormányzó által helyeseltettek.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi