FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

450FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
A budai sánczok készen levő része egész hadiasan föl van szerelve. Ágyúk és munitiók hordattak ki; a fölvigyázatot nemzetőrök teljesítik, kiknek számára őrkunyhók és faköpenyegek fognak állittatni, hogy az idő viszontagságai miatt mentve legyenek. A munitiók azonban, a polgármester indítványára vissza fognak hordatni a fegyvertárba, azon okból, mivel ott létök úgy is felesleges, mert hiszen ha szükség lesz rájok egy pár óra alatt ismét helyre lehet őket állítani. (?)
– A horvát foglyok Budán maradt részével, a honvédelmi bizottmány akként rendelkezett, hogy azok, Albert nemzetőri százados felügyelete alatt, sáncz-ásásra használtassanak, járván nekik naponként 8 kr díj, kenyér járandóságuk pedig a munka napjain megkettőztetvén. A nevezett százados egyszersmind felügyelettel leend, hogy a foglyok kezébe olly eszközök ne kerüljenek, mikkel netalán krawallt csinálhatnának; hanem a mennyire lehet, csak kosarazás és talicskázásra alkalmaztassanak; ásó, kapa, csak fogadott napszámosok kezébe fog adatni.
– Az alföld egyik nevezetes magyar városában van egy rácz kereskedő, ki a szerb táborba nem egyszer küldött puskaport. Ennek a rácz kereskedőnek van egy fia, ki elhatározta magában, hogy, ő meg golyóbist fog küldeni a szerbeknek, – de, puskából. S kinyilatkoztatta apjának, hogy az önkénytesekkel táborba száll a ráczok ellen. Hát saját véreid ellen akarsz fegyvert fogni? riadt rá az apa. Nem akarok, felelé a fiú, mert én magyar vagyok. Az apa dühbe jött, puskát ragadt fiára, s ha ez ki nem ugrik hirtelen a ajtón, a falba fúródott golyó, bizonyosan agyon sujtja. – A becsületes rácz fiú ide Pestre szaladt, „ics” végzetű nevét megmagyarosította, s beállott a honvédek közé. Ezt nevezik aztán hazaszeretetnek!
– Tegnap este hoztak a József-kaszárnyába egy csapat naszódi oláh határőrt. Sehogy sem tudják őket rábirni, hogy itt az alkotmányra esküdjenek föl. Minek is erőtetni, ha csakugyan nem akarják; hisz az az eskü úgy sem varázsolja őket becsületes emberekké. Le kell őket fegyverezni!
– A közelebb tarlott budai gyülésben mondá a polgármester: Was die közgyülés bestimmt, das ist bestimmt. – Gyönyörű épületes egy mondás! reményljük, hogy föltalálója, mint polgár és polgármester, kétszeresen fog megtartásához ragaszkudni, s ezentul kevesebbszer hágja át azon törvényt, melly azt rendeli, hogy „a gyülés elnöke a határozatot magyarúl mondja ki.” –
– A cholera már nemcsak Budán, hanem Pesten is széltire pusztít. A kórházak naponként telnek. A horvát foglyok különösen hullanak. – Szathmári K.
– Mint bizonyosat irhatjuk olvasóinknak, miképen Kemény és Csengery ez év végén a Pesti Hirlap szerkesztésétől egészen visszalépnek. Szomorú hír a magyar hirlap-irodalomra nézve, mit csak enyhít némileg, hogy a jeles két szerkesztő el van tökélve azon túl is szorgalmasan működni a journalisticai téren.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi