Utóhangok a Simonich elleni táborozásból.

Full text search

Utóhangok a Simonich elleni táborozásból.
Holicsról, hova Simonichot, a futás nagy mesterének Jellachichnak e kisebb alakbani kiadását, üldöző táborunk f. hó 5-én délután érkezett meg, 6-kán délután indíttattott vissza seregünk N.-Szonrbat felé, a Murva folyam őrzésére hátrahagyott rendes katonaságból álló osztályokon kivűl.
Elindulásunk közben, midőn már előcsapataink a várostól több negyedórai távolságra haladtak, a közel Morva folyam partján, hol Simonich a szigeteket borító erdőkben tanyázott, heves tüzelés keletkezett portyázóink, s az ellenség előőrei közt, mi alatt csapataink, a kiadott parancs és rend szerint, csendben vonultak ki a városból. Nem sokára az ellenfél ágyúit is megszólaltatván, lelkes tüzérőrnagyunk Makk néhány már előrehaladt nehezebb ágyúval megfordúlván, hatalmasan tüzeltetett vissza a Morván át, s a folyam hidját összeromboltatván és egy átkelésre használható malmot elsülyesztetvén, csakhamar visszatért csapataink közé. Ez éjt Szeniczen töltöttük.
7-kén Jabloniczán átvonulván, az itteni hidat, valamint a szomszéd Oszuszka falu mellettit is, utócsapataink fölégették, nehogy az ellenség, ha tán gödingi kedvező állomásában a bécsi, brünni és olmüczi vasutvonalokon tetemes haderőt nyerve az újolagi betörést megkisérteni merné, e vidéken könnyen előnyomulhasson. Továbbá a nádasi szoroshoz erős őrség rendeltetett, s ugyanott a legkedvezőbb helyeken védsánczok fognak hányatni.
Igy, habár a kitűzött czélt, Simonichot körülkerítve vagy megsemmisítni, vagy Roth és Fhilippovicsként fogolylyá tenni, nem sikerült is, legalább a hazát e tájon megtisztítva s biztosítva tudhatjuk. A bizonyos győzedelmet, mellyről, ha ágyúink és lovasságunk túlnyomó számát, s egész táborunk harczszomjazó szellemét elgondoljuk, az elcsüggedt s lelketlen futóhad ellenében kétkednünk sem lehetett, a Benyiczky alatt álló 1500 főnyi s 6 ágyúval ellátott, s a Lipótvárból Ordódy alatt megindult 1000 főnyi s 4 ágyúval s lőfegyverekkel jól felszerelt csapatok elkésése okozta, mellyeknek rendeltetésök lett volna, a hegyszorost Nádasnál elállani, vagy miután ez késő lehetett, Jabloniczánál a futamodó ellenség útját metszeni. Ez utóbbi csapat, mellyhez a mi pestbudai nemzetőri 400 főnyi zászlóaljunk is tartozott, az esőzésekben rendkivűl megromlott hegyi útakon, minden erőmegfeszítése daczára is, csak egy pár órával érkezett későbben a csata színhelyére, mikorra már Simonics Jabloniczán átvonulván, s a hidat fölégetvén, a hon határaiban többé általunk be nem érethetett.
Benyiczky csapatával Holicsról visszatértünkkor N. Szombatban találkozánk, s kölcsönösen panaszkodánk egymásnak, a rabló ellenség illy könnyűszerű elillanásán.
Egyébiránt Simonich vesztesége a nov. 4-ki napon a Nádastól Szeniczig tartó ágyúzások közben, a falusiak egyező állítása szerint 12 kocsi halottra és halálosan sebesültre ment, mig, részünkről e napon halott és nehezen sebesült 1 tüzér, egy huszár kapitány, s két köz huszár tudatott.
Különös megemlítést érdemel e táborozásunkban N. Szombat városa polgárainak szivessége, mellyel körükben 24 óránál tovább mulatott, 10,000-nyi seregünket fogadták, sőt több házaknál meg is vendégelték. – Szabó Károly, nemzetőr a pestbudai zászlóaljban.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi