Torontál, nov. 23-kán.

Full text search

Torontál, nov. 23-kán.
Az ember, de kiválólag a magyar ember igen szokásos állat. Több napok óta ugyanis székvárosunk közelében a harcznak csatazaja nem újúlván meg, a folyó hó 20-án és folytatólag tartott bizottmányi ülésben harcz keletkezett, viharos, kérlelhetlen, de csak – szóharcz. Tárgya eme vértelen bajnokoskodásnak egy ministeri titkári rendelet vala, mellynél fogva a megyének, multkori közlésemben a távollevő tisztviselők helyei betöltendése iránt említett végzése fonalán, a főorvos tárgyában tett bizottmányi intézkedés jóváhagyása mellett, miután több megyei hivatalnokok, kik nemzetgyülési követek is, hivatalaikról önkényt lemondottak, ellenben másod-alispánunk Stojanovics Mihály ezt nem tevé, a megye oda utasíttaték, miszerint a megüresűlt tiszti állomások ideiglen betöltessenek. Sokan az érintettem titkári aláírás alatt kelt rendelményt, mint mellyért az alájegyzett, belügyminister nem létében, nem felelős, és melly a megye autonomiáját veszélyezteti, egyszerűen félretétetni; mások ellenben a szorongató körülmények följelentése mellett, a választásra, a honvédelmi bizottmány, vagy nemzetgyüléstől engedelmet kérni javaslák: voltak az eltérő véleményeknek még sok elágazó árnyéklatai. Végűl több óra hosszant tartó, és pár excellence lármás tanácskozásnak vajudások közt megszülemlett eredménye, és der langen Rede kurzer Sinn lőn: azon hivatalokat, mellyekről az illető követek önkényt lemondtak, legott választás útján betölteni; mi mégis történt. Az alispáni hivatalra nézve pedig értesíteni a honvédelmi bizottmányt, mint jelenleg egyedűli felelős kormányt, hogy a megye elébbi följelentésében foglalt elvitázhatlan nyomós okoknál fogva, de azért is, mert főispánunk nem létében, minden közigazgatási teher egyedűl első alispánunk vállaira nehezedik, továbbá, mivel a megürűlt másod-alispáni hivatal ideigleni elfogadására fölhívott egyén, azt elfogadni vonakodott, a megye m. alispánt választand; és erre határnapúl december 4-két tűzte ki.
Hallók már gyakran pengetni többektől, hogy bizottmányi üléseink sokkal inkább hordozzák magukon a rendetlenség, az üres zajoskodás bélyegét, mint boldog emlékű közgyüléseink. Mi e gyanúsitást megengedjük, mert ugy van. Azonban kénytelenek vagyunk egy úttal kijelenteni azt is, hogy az illyen lármás bizottmányi ülések főszereplői nem annyira a martius utáni időszaknak gyermekei, mint inkább azok, kiknek szájuk a czopfos korban sem volt bedugva. Valóban fáj hallgatni, mikép, az elnöknek néhai intései ellent nem állva, tüdejének egész megfeszítésével néha öt szónok is erőködík hangját, egyik a másikaén túlemelni. Hitünk az, hogy a valamint piszkos szakácsné kezéből került jó étek is, ha látja a vendég a szennyes kezet, nem izlik: ugy az illy zsibvásáros sátor alól kikerűlt bizottmányi végzések sem szülik meg a kivánt hatást. Azért óhajtanók, ha, különben derék s kedvelt elnökünk ollykor-ollykor szokott hidegvérűségéböl kibontakozva, állásának egész hatályával a gyöngédtelen szájasok irányában, bizottmányi üléseinknek tekintélyt, s tiszteletet kölcsönözne.
Mi az ujdon megválasztott tisztviselőket illeti: vannak kik itt ott fejöket ugy csóválják, mint a jégesőtől tartó gazda nyáron egy terhes felhő közeledtekor. Kivánjuk, hogy ne lehessen elmondani: adtál uram esőt, de nincs köszönet benne.
Felhozatván az ülés folyamán az, hogy mivel Triffunácz János, ki alispáni czímmel törvényszéki elnökűl választatott el, e tisztében még egyszer sem járt el, hanem Temesvárt tölti idejét: tekintessék ez ugy, mintha ő mind a czímről, mind pedig az elnökségről lemondott vala; és a javaslat végzéssé lőn.
Királyi biztosunk meghagyása nyomán, a famosus két Mocsonyi testvéreknek, kik köztudomásilag Temesvárt a honárulók sorában szerepelnek, fényi urodalmuk javadalmai zár alá vétetni rendeltetvén, erre bizottmányilag egy zárgondnok lőn kinevezve.
Hadi expeditio kettő volt e napokban. Az egyik Csakovár felé sikerült. Mint megértők, a lázadó ráczok onnét megszökvén, az oláhok pedig hódolatukat nyilvánítván, a mieink uj birót választattak. Eredménye azonkivül az volt, hogy az alapítványi magtárból pár ezer mérő gabna hozatott be ide: három fogoly is kisértetett be; egy giládi pap, a biró, és egy csakovári rézműves, ki csapatunk vezérére lőtt. Az ottani rácz származásu eseperes Tabakovícs azonban, ki hir szerént a környékben történt minden rosznak kútfeje, a lázadásnak fő szítója volt, Temesvárra, hova különben is minden éjjel hálásra menni szokott, elillant. Ezen expeditioban gróf Károly Leiningen, ki nője után török-becsei birtokos, mint önkénytes részt vőn. Éljen a derék férfi!
A másik expeditio kevésbbé szerencsés kimenetelű volt. Nagy Sándor József alezredesnek ugyanis valami combinált terv szerint Máriássyval kellett volna csatlakozni, azonban Knéz tájékán a nagyobb részt nemzetőrökből álló csapat a lázadó temesvári soldatesca által, melly 1000 gyalog, 4 század dsidásokból állt, és 10 ágyúval volt ellátva, megtámadtatván, Nagy Sándor alezredesnek minden elszántságra és előrevigyázatra vala szüksége, hogy a rendetlen és föltartózhatlanúl visszavonúló csapatot, kevés honvédei és huszárjai által fedezve, Perjámosra visszavezethesse: innen, tudomására jutván, hogy a lázadók Billet helységbe nyomúltak, honnan német nemzetőreink mind megfutottak, Zsombolyra vonúlván, ott tábort ütött, és most a mezővárost minden oldalról sánczokkal erősítteti. Több rendes erőt ide, különben csehűl mehetnek dolgaink.
Hogy el ne feledjem. Tegnapelőtt érkezett meg hozzánk a 24-ik honvéd zászlóalj. Váratik nem sokára egy másik is. De ezek helyett a Miguel és Mariássy ezredekből fognak többen megválni tőlünk.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi