Tokajból, novem. 22.

Full text search

Tokajból, novem. 22.
A Coburg-huszárok folyó hó 19-kén városunkba érkezvén 160-an, itt egy napi szünetet tartottak. Városunk népe hazafias örömmel fogadta vendégeiűl e hazájuk védelmére külföldről haza térő bajnokokat, s borával jól megvendégelve, bocsátá el, miután a lelkesebb polgárok által 127 frt 55 v. kr. rögtönözve gyüjtött segélylyel megajándékoztattak vala.
Ezen adakozáshoz Oláh Miklós, városunk derék polgára, 39 frt 20 v. krral járúlt, ezenkivűl a hadfiak részére egy hordó szinbort mutatott ki pinczéjében, de a melly bor az egyes lakosok vendégszeretete által szükség felettivé válván, honvédi toborzásra lesz a város által fölhasználandó. Ez az az Oláh Miklós, ki az önkénytes s mozgóvá tett nemzetőrök toborzási ügyét is egy hordó tokaji borral s néhány forint pénzsegélylyel gyarapította, ki Nánás hajduvárosban a Bocskai-csapatba saját költségén 6 egyént állított be s szerelt és ruházott fel, egyszersmind mindenik részére öt öt köblös (hold) földet, s mindössze 30 hold földet táblájából kihasíttatván; kinek neje Zsoldos Krisztina asszony a város nemzetőrsége részére 600 forintba kerűlt tricolor-zászlót ajándékozott, s a „Népbarát” czimű lapot hordatja, s végre a Zemplénmegye által kiállított honvédek felszerelési pótlásaúl 6 darab kész inget, 16 rőf vásznat adott. Sok illy zsoldost adjon isten a magyar hazának!
Egyébiránt városunk szép hölgyserege a sebesűltek számára 81 font tépetet adott, a honvédek felszereléséhez néhány forinttal járúlt, most pedig ismét szorgalmatoskodik, hogy azok részére készítendő néhány pár kész fehérruhával könnyítsen a hon szükségein.
A honvédelmi bizottmány által vidékünkre szállítatott horvát foglyok közől ide 120-an vannak betelepítve, s népünk magyar vendégszeretete még ezen, úgyszólván, hazaellenek iránt sem tudá magát megtagadni, s ők nemcsak hogy búsúlni nem igyekszenek Jellachich rablófőnöktőli elszakasztatásuk miatt, de sőt – mint mondogatják – agyon szeretnék mindazokat verni, kik őket a jó magyar szomszédok ellen annyira feluszították.
Városunk lelkesűlése a hon ügyfordúlatai iránt olly nagy, a millyen nagy hegyének híre, melly most tűrhető szürettel jutalmazá a bortermesztő fáradalmát.
Több mint nyolczvanan besoroztatták innen magukat polgáraink a Zemplénmegyéből kiindúlt mozgó nemzetőrök közé és bátor szívvel csatáznak a felvidékeken, megállva vitézűl a helyet még a golyózáporok közt is, s utójára szaladva, ha csakugyan futásra kerűl a dolog. Megindító vala elindúlásuk, nem a pityergő elérzékenyűlés, hanem inkább a resignatio és elszánt lelkesedés miatt. Az anyák maguk vezeték fiaikat a zászló alá. Érdekes példát nyujta vidékünkön egy anya arra, mint kell szeretni a hazát. Midőn 3 fija, kik közől egyik a felvidékeken harczol, s Tokajban szeretett nőt s kedves gyermekeket hagya el, és összegyülvén körötte, hogy bucsúzzanak, e szavakkal bocsátá őket el: „Menjetek fiaim! vérzik szivem értetek, midőn küldelek, de jobban vérzik hazámért. Védjétek meg bitoroktól e szép hazát, alávalóan ne keverjétek fegyverteket ellenség vérével el – és én ismét anyátok leszek.” – Ez anya Karsa Lászlóné volt. És mig illy nők vannak a magyar hazában, pedig mennyin vannak! addig nem lehet annak elvesznie!
A mult napokban a reformatusok egyháza és iskolája az evangelicusokkal egy evangelicus és két reform, vallású tanító alatt formaszerűleg egyesűlt, s ez unionak násznagya ismét a már előttünk tudva levő Oláh Miklós lőn, ki a tanítók fizetése nagyobbítására évenkint 100 forintot alapítványozott. Magyarok istene! add, hogy ha már Magyarországnak csakugyan oláhokkal kel bajoskodnia: csak és egyedűl illy Miklós-féle Oláhokkal bajoskodjék! – Sz.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi