PEST, DECEMBER 6.

Full text search

PEST, DECEMBER 6.
Fájdalommal néztünk az 1848, évre, melly dicső kezdetét olly szomorú jelenetekkel homályosítá el. A franczia polgár-király megbukása gyökerestől látszott megrázni az európai trónusokat, a juliusi trón hamvaiból a respublica zöld fája sarjadozott ki, az olaszok kettőztetett erővel léptek fel a harcz-mezőre, az elszunyadozott németek mozogni kezdettek, és a bűn-terhelte habsburgi ház vagy régi gyalázatos ösvénye elhagyására, vagy pedig Lajos Fülöp szereplésére kényszerítettnek látszott.
De mi következett? A lelkesedés első perczei elmultával az absolutismus nyomai minden felől mutatkoztak; az egész Európát megszabadítani akaró respublica martialis bilincsekkel lekötözve tehetetlenségében nyugodtan nézte az Olasz-, Porosz- és Magyarországban működő zsarnokság gyalázatos tetteit. A világ az egymást követő gyászos eseményektől megborzadt, a szabadság és zsarnokság közötti harcz az utóbbinak diadalára látszott mutatni és a következetlenségek táplálta jelen év felett Európa már kárhoztatását akará kimondani.
De hála a gondviselésnek, midőn Európát zsarnokai kezébe visszaesettnek gondoltuk, midőn Francziaországot Guizottól, Austriát pedig Metternichtől kormányoztatni véltük: akkor az 1848. év, legnagyobb következetességgel, fényes kezdetéhez méltólag bucsúzik el tőlünk.
A jelen évről a történet-iró azt fogja feljegyezni a jövő nemzedék számára, hogy: „1848. év kezdetén az orleansi, vége felé pedig a habsburgi-lothringi ház bukott meg.”
Mit? V. Ferdinánd lemondott József herczeg javára? azon Ferdinánd, ki a dynastia által a népektől megutáltatott, egy fiatal önakarattal nem biró és a camarilla által legkönnyebben vezethető herczegnek adta át a koronát?
Nagyon csalatkozik a reactio, ha ezen lemondás által istentelen terveit kivihetőknek és a különböző népekeni uralkodást biztosítottnak gondolja.
Lejárt azon szomorú korszak, midőn a trónusok portékaként örökösödési adomány, vagy ajándékkép szálltak egyik emberről a másikra. A nép átlátta, miképen szolgasága s bajainak nagyobb része a szentséges trónoktól származik. Tudja, miképen a legdrágább portéka a király, és igy gonosz tanácsosok által nyakára tolt uralkodót szenvednie lehetetlen.
A juliusi király megbukásával az 1791. jeleneteket véltük látni; az ármányos Lajos Fülöp az utósó perczekben is rendíthetlennek gondolta magát; de hiába. A XVI. Lajost gyámolító fejedelmek a szabadság érzelmének fölébredését látván, sem koblenczi manifestumokkal, sem fegyeres erővel nem merészelték az őket is fenyegető orleansi ház bukását elháritani.
Lajos Fülöp nyugodtan nézte Lengyelországnak a zsarnokság elleni viaskodását, királyi székét biztosítandó, kezet fogott Austria és Oroszországgal; de mit segített mind az? Nem kell király!” kiálta a franczia nép, és ezen absolut hatalmasságok behunyt szemekkel nézték a vén király kivándorlását.
V. Ferdinánd lemondott; embertelen hosszú kormányzása egy kis haszontalan provincialis városban befejeztetett, és azon urak azt hiszik, hogy a különböző, századok óta szenvedő nemzetek egy a camarila által teremlett uralkodót szenvedni fognak?
Ezen szó: „V. Ferdinánd lemondott!” el fog hangzani Radeczkynek már úgyis félig meddig felbomlott táborába, a lelkes olaszok tüzhelyeire, a háromszor szétszaggatott lengyelek hazájába és a nyomorult cseh generalis lelketlen zsoldosainak soraiba.
V. Ferdinánd utódának sem népek szeretetét, sem nagy kincseket nem adhat, egy az adósságai roppant terhe alatt összeroskadozó birodalom Magyar- és Olaszországot készakarva elídegenítő politica s embertelenségekben egymást felűlmuló generalok és a kremsieri országgyülés az, mit Ferdinánd Józsefnek hozományúl nyujthat.
A juliusi trón bukása 1848. elején megszabadítá a francziákat és Ferdinánd lemondása megszabaditandja a habsburg-lotharingi ház alatt szenvedő népeket. Lajos Fülöp is unokájának javára mondott le, de a nép kiáltá: „Nem kell Bourbon többé!” V. Ferdinánd szinte illyformán mondott le, melly lemondást Carlo Alberto hatalmas serege és a mi lelkes táboraink bátor felelettel viszonozhatják. – Szabad Imre.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi