A kassai ütközet.

Full text search

A kassai ütközet.
A kassai ütközet, a rögtön összegyűjtött sereg gyakorlatlansága miatt, szerencsétlenűl ütött ugyan ki, a kormány mindazáltal kötelességének ismeri az érdemet nyilvános elismeréssel annál inkább méltánylani, minthogy épen azon neme a vitézségnek tiszteletre s elismerésre leginkább méltó, melly nehéz körülmények között, s olly perczben, midőn a szerencse nem kedvez, rendíthetlenűl s csüggedést nem ismerve teljesíti magasztos hivatását.
Azon derék vitézek sorában, kik e nehéz napon a nehezet tiszteletét s közelismerését magoknak kivívták, első rendben kell említenünk a hazának szabadságáért retterthetlen vitézséggel harczolt lengyel csapatot, melly szintúgy, mint Dézsnél hasonló körülmények között a kisded bécsi csapat, magának a szétvert sereg hátrálásánál rettenthetlen elszánt fedezésével örök dicsőséget vívott ki, s nemzetünk hálájára legnagyobb igénynyel bír.
Úgy Pulszky alezredes, mint Irányi korm. biztos egyhangulag azon vallomást teszik, hogy a mintegy 200 főnyi lengyel csapatnak lehet főképen ágyúink megmentését köszönni, s a sereg hátrálásának fedezését. Rájok tört egy escadron chewauxlegers, ők mintegy 80-an nemcsak visszaverték, de 18 lovast le is vágtak, köztök az escadron minden tisztjét egyetlenegyet kivéve, a halottak közt van Concorreggio lovas őrnagy is, azonkivűl egy táborkari kapitányt – neve Scudier Antal – fogolylyá tettek, ki már, mint hadi fogoly, illető gondviselés alá is tétetett.
A kormány a nemzet nevében ezen hős lengyel csapatnak ezennel köszönetet mond, s Szemere Bertalan honv. bizottmányi tag urat ezennel nyilvánosan megbízza, hogy az érdemlett kitüntetésről s jutalmazásról gondoskodjék.
Kedves kötelességének ismeri a kormány, hasonló elismeréssel méltánylani a Gedeon László őrnagy által vezényelt 42. zempléni honvédi zászlóaljat, melly ámbár egészen lőfegyver nélkűl ruházatlan, jó részt mezítláb sietett Sárospatakról a harczterére, mégis derék őrnagyának s erélyes tiszti karának lelkesítő buzdítását híven követve, s a hős lengyelekkel mint rendíthetlen utócsapattal a hátrálást fedezve, rendben katonai együtt-tartásban vonúlt hátra, legutósó az egész hadseregből, – s még visszavonulása közben 143 mázsa puskaport mentett meg, s futásközben elhányt 150 db lőfegyvert szedett fel, melly nála jobb kezekben lesz, mint előbbi tulajdonosainál.
A nemzet reményteljesen néz ezen zászlóalj jövendőjének elébe, melly magát első föllépésekor, a kedélyt lehangoló felszereletlenség daczára, így kitűnteté, a kormány pedig méltánylatát azzal kivánja tanúsítani, hogy tökéletes fölszereléséről s felfegyverzéséről minden mások előtt gondoskodott.
Miskolczról a vesztett kassai csata estéjéről, némellyek nehezteléssel irták, hogy Pulszky vezér még akkor nem volt ott, a kormány meg volt győződve, hogy a derék alezredes épen ez által teljesíté kötelességét, s méltánylattal említi a kormány, hogy Pulszky Sándor alezredes úr, Desewffy őrnagy, gr. Péchy Szilárd százados, és gr. Forgács Manó hadnagy urakkal személyesen részt vett hátravonúló ágyúink fedezetében.
A fővezér hadügyminister elindúlt a sereghez, a honvéd zászlóaljak, lovasság, fegyver, töltés, ruházat küldemények egymást érve mennek, a nélkűl azonban, hogy más 9 helyen csata rendben álló seregeink a miatt csak egy legénynyel is gyengíttetnének.
A borsodi, gömöri, hevesi derék önkénytesek s a felkelő nép ezrei pedig segítendik a győzedelmet. Kelt Budapesten, dec. 15. 1848. A honv. bizottmány nevében Kossuth Lajos elnök.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi