Kunszent-Miklós, dec. 10.

Full text search

Kunszent-Miklós, dec. 10.
Városunkból közelebbi napokban indíttatott ki 240 gyalog, s valami 25 lovas nemzetőr, az alvidékre, nevezetesen N. Becskerék tájékára menendők. Egy ott levő polgártársunknak a városhoz küldött leveléből annyit mondhatok, hogy minden nagyobb bravour nélkül is nagy hasznot tesznek, minthogy az ott forrongó oláhságot féken tartják s elejét veszik egyszersmind ez által a reactio pokoli ármányának, melly mindamellett is igen kisértetik. Mellékesen legyen mondva még, hogy a kún névtől rettenetesen irtóznak. Örülünk rajta! Az őrködés három hetenként (ez olly messzeséghez mérve kevés) felváltva fog történni. Városunk leányai, a bars- és sárosmegyei hölgyek, hazaszerető tettöket dicséretesen követik; számtalan fehérneműket hordanak a megbizott egyén ügyszobájába. Egy inkább hallgatást igénylő bonyodalomból szinte e czélra 60 pfrt resolváltatott, jobb helyre nem szolgáltathatott volna!
Épen midőn e levelemet pecsételni akarám, akad kezembe egy Aradáczról jött levele A. L. polgártársunknak, mellyel érdekessége miatt kivonatban jónak láttam tudósításom végéhez csatolni. A levél tartalma ez:
November 28-án alig érkezünk N. Becskerekre. Minden húzamosb pihenés nélkűl szállítottunk Lázárfalvára, s onnan mi sz. miklósiak Aradáczra. Mihelyt beértünk, tüstént megtudók, hogy nov. 30-án, egyfelől a tomasováczi, másfelől a sz. tamási, turiai sánczok egyszerre lesznek megtámadandók. A siker biztosabb kimeneteleért – a már felváltott kún zászlóaljat sem bocsátották el. – A roppant erő látásához mérve tehát, meg sem gondolók, hogy a besánczolt tomasovácziak meg ne semmisíttessenek. Megjegyzendő itt, hogy a főczél előbb Tomasovácz, utána pedig Pancsova bevétele volt, a többfelőli megtámadás politicája pedig a figyelem elvonásában állott, – miért is ide igen erős positio alkalmaztatott. Az elhelyezés következőleg volt: A Kiskún zászlóaljból, 3 század 2 ágyúval s néhány huszárral, Botosra küldetett. Ezt féken tartani, ettől kezdve Lukácsfalva, Aradácz, Klemér tájain a tiszaparton fegyveresen elállítva őrködtünk, a többiekkel együtt, nehogy áttörés történjék; – és a jobbszárnyon Kumánd táján szinte nagy erővel, támadás Turia és Sz. Tamásnál. – E terv következtében fegyveresen vártuk a viradatot rendeltetésünk helyén. Mi az eredmény, úgy hiszem, kiváncsi mindenki. Fájdalom! parturiunt montes.... Sz. Tamás tájain egész nap folyt az ágyúzás, mi haszonnal? Még részünkről nem tudatik. Mi is váltottunk a csajkásokkal néhány puskalövést, a Tiszán keresztűl. Ők ugyan ágyúztak is – minden ember sebesűlés nélkűl, – de mi csak hallgattunk az öregekkel, – az áttörés esetére tartogatván azokat. Tomasovácznál valami eredménydús expeditio szinte nem történt. Őrnagyunk az említett erővel bement Botosra, s ott a birót s még 3 embert magához véve olly útasítással várt, hogy csak akkor nyomuland előre, ha az ágyúzás a főtábor által megkezdetik. Mi hogy elmaradt, oka részint a nagy köd, részint pedig azon botrányos tény volt, hogy a Temes vizén át készített hid 2 öllel rövidebb volt. Mellynél fogva haza kellett minden eredmény nélkűl menni. Furcsa hadjárások, mondhatom! Aradácznak fele tót, fele rosz szellemű rácz, házaik üresek. Külső őreink a tiszapartnál a csajkás táborhoz olly közel állnak egymáshoz, hogy még tán beszélgethetnek is, a mint hogy teszik is, midőn borra hivják a ráczokat, de ezek nem mennek, azt mondván, hogy jobb van ott nálok. Eddig a levél. – Horváth László.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi