A csucsai táborból. N. Sebes (Kolos.m.) dec. 9.

Full text search

A csucsai táborból. N. Sebes (Kolos.m.) dec. 9.
Mig az erdélyi honvéd 11-ik zászlóalj egy százada Bogsánbányán dicsőséget aratott, a többiek sem voltak restek a babérért küzdeni. E zászlóalj Kolosvár gyalázatos odahagyásakor az ellenséget úgy megveré, hogy a megszaladt Urbánt másnap Szamos Ujváron találták föl a városi meghivók; azelőtt is Enyed körűl Bánfi János akkor százados, most alezredes alatt mindig győző volt.
Zászlóaljunk 1 és 5. százada, Bánfi alezredes más táborba utasíttatván, Szabó Farkas vezérlete alatt, f. hó 7-én jókor reggel Jánk ellen N. Sebesre vonúlt, Jánk táborát 2–3000 emberre lehetett tenni, mintegy 100 Turszky gyaloggal vegyítve. A mi erőnk az említett két századból s Baróti százados alatt mintegy 200 bihari nemzetőrből állott. Az ellenség fent a hegyeken, mieink lent rendezték magokat.
A csata tegnap megkezdetvén, Szabó százados és Zeyk főhadnagy lelkesítő példája után, mindegyik honvéd egyegy hőssé lett s a sokkal számosabb ellent – 10–15-öt közőlök elejtvén – messze szétkergeté. Egy fogoly öregtől értettük meg, hogy Jánk Abrudbánya körűl öt helység lakóit erővel kényszeríté táborához csatlakozni.
Zsákmányúl több marha, gabona és élelmi szerek s az ellenség 3 faágyúja közől egy honvédeink kezei közé jutott, a más kettő még a hegyen szétpattanván.
Az ellenség üldözése késő éjig tartott. Ma este megérkeztek mintegy 1800-an a bihari nemzetőrök, kikkel holnap reggelre egy kirándulás van tervezve a hegyek közé. A sikerről majd irni fogok. Németh, honvéd számvevő

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi