GYŐZELEM!

Full text search

GYŐZELEM!
Tegnap déltájban a főváros útczáin illy tartalmú falragaszok voltak olvashatók:
Győzelem! (Hivatalos jelentés). Görgey tábornok december 18-án Mosonynál győzött. A honvédelmi bizottmány elnökéhez küldött jelentése ekképen szól:
„Éljen a magyar! Ma győztünk. A sokkal erősebb ellenség kénytelen volt megfutni, a csatában részt vett parányi, de kimondhatatlan bátor seregünk előtt a csatatért több halottal nekünk engedvén át!
„Nehogy valami Kőszegrőli beütés is figyelem nélkül maradjon, Győrnél szándékozám seregeinket öszpontosítni, s azért Óvárról a gyalogságot s gyalog ütegeket Győrre már elküldöttem volt, s lovasságom nagyobb része is indulóban volt, midőn hirt hoztak, hogy az ellenség roppant erővel Mosonyhoz közeledik.
„Mi elibe mentünk, megtámadtuk, és ő elszaladt.”
„Az ellenség olly sebességgel menekűlt, hogy őt minden jó akaratunk mellett sem érhettük utól. Több halott, ember és ló maradt a csatatéren; sőt olly sebesen szaladt, hogy még a sebesűlteket sem vitte el magával (szégyen! gyalázat!! szegény zsoldosok!) mi szedtük fel őket, s hoztuk el, valamint a lószerszámokat s elszórt fegyvereket is.”
„Munkáinkat végezve utunkra tértünk Győr felé. A gabona, zab, széna, szalmagyüjteléket, a mi mögöttünk maradt volna, felégettük. – A győri úton alig ha lakik jól soká az ellenség, s ha ezen példa utánzókra akad, majd elbánunk mi a czudarokkal.”
Igy ír a tábornok. – Példájának kell utánzásra találni. – A status mindenkinek kárát megtéríti azonnal, mellyet a haza védelme végett szenvedett. – Keljenek fel a népnek milliói! takarítsanak el minden élelmet az ellenség elől, s ha mi keveset el nem takaríthatnának, gyújtsák fel! égessék össze! hadd veszszen el éhen, ki hazánk szent földjét zsarnok lábával megfertőzteti, és ha lefekszik pihenni, gyújtsa fejére a nép az alvóhelyét.
Hadd veszszen éhség, fagy, láng és fegyver által.
És el fog veszni, ha a nép felkel. – Fel! fel! a népnek millióival!
Budapesten, dec. 20-án 1848. A honv. bizottmány rendeletéből.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi