Csongrád, dec. 14-kén.

Full text search

Csongrád, dec. 14-kén.
Mig sok helyen a papság hathatósan működik, a népfelvilágosítás előmozdításában, e tekintetben nálunk semmi sem tétetik. Több nyilvános helyen korholó vélemények mondattak, mintegy figyelmeztők plébánus urat kötelességére. Eljártunk a templomi szónoklatokat hallgatni; de hiába! – a szép szót nem hallhattuk. Visszaemlékezhetnék pedig nagyon tisztelendő úr az ezelőtt hat héttel történtekre, midőn Ferdinánd királyért imádkozván az összes nép által nem a leggyengédebben szólíttatott föl, hogy, ha még egyszer ezt teendi, vagy ön menettetik ki a templomból, vagy ők, hagyják önt magát a templomban.
Tanácsunk, dicséretére legyen mondva, itt hazafiúi erélyességgel lépett fel, hivatalosan szólítván fel plebánus urat, hogy a népfölvilágosítást a szószékből megkezdeni szoros kötelességének tartsa.
Az intés megtermé hasznos gyümölcsét, mert a legközelebb mult vasárnap egyik igen tisztelt segédlelkész úr, olly hathatós felvilágosító szónoklatot tartott, hogy a nép, lelkesűlés könyeitől ázott arczczal hagyá el a szentegyházat.
Ezen tisztelendő úr olly érdemes tagja a papi karnak, hogy kötelességemnek tartom, őt a hazának bemutatni. Neve Povedák István, őt nem az említett hivatalos felszólítás kényszeríté szónokolni, hanem hazafiúi érzete, tiszta meggyőződése és öntudata, hogy hazájának tesz szolgálatot. Mi ösmerjük őt régen, és még a forradalmi napok előtt mienknek mondottuk. Sok illy papot a hazának, rosz papjai már valának!
Az absolutismus utósó jelképei f. hó 10-kén tüntek el városunkból, ugyanis a czéhek zászlóin büszkélkedő kétfejű sasok még mindig boszanták a közönséget, végre nem tőrhetvén e botrányt a nemzetőri 5-ik század egyik lelkes hadnagya, a század nevében, plébánus urhoz ment, követelvén, azoknak tüstént levételét, mi haladék nékűl meg is történt.
Nemzetőreink még mindig szólíttatnak a táborba három hetenkint egymást felváltva s a rosz idők daczára is kötelességöket örömest teljesítik, tudván és ösmervén a czélt, mellyért küzdeni kell. – Éder István.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi